پویا اندیش مرکز آموزش های تخصصی هنر

مشاوره رایگان دوره ها

۱۱۰ ۱۱۱ ۰۲۱-۲۸

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دوره های نیمه دوم نوروز 1403

فرصت رو از دست نده و
همین حالا ثبت نام کن !

روز
ساعت
دقیقه
ثانیه

پکیج های آموزشی پویااندیش با تخفیف های تکرار نشدنی

فرصت رو از دست نده و
همین حالا ثبت نام کن !

تصویرگران پویااندیش

مرکز آموزش های تخصصی هنر

هوش مصنوعی

هوش مصنوعی چیست و چه کاربردی دارد؟ + فیلم

فهرست عناوین

همین الان ببین : هوش مصنوعی چیست ؟

هوش مصنوعی یا به انگلیسی Artificial intelligence تحول بزرگی در زندگی بشر ایجاد کرده است. در ادامه با مثال توضیح داده ایم که هوش مصنوعی چیست . همین حالا به برنامه های نصب شده روی موبایل نگاهی بیندازید. احتمال زیاد چندین اپلیکیشن AI نصب کرده اید. . این نرم افزارها کارهای جالب زیادی انجام می دهند و هر روز هم تعدادشان بیشتر و جذاب تر می شوند.
AI کوتاه شده Artificial intelligence به مفهوم هوش‌مصنوعی است. آیا شده به دنبال مطلبی باشید و از جستجوی گوگل استفاده کنید؟ در یک چشم به هم زدن صدها سایت و مطلب با موضوع مورد نظرتان پیدا می شود و این عالی است. همه موتورهای جستجو با کمک هوش مصنوعی راه اندازی شده اند. چه بخواهیم و چه نخواهیم روزانه بارها از هوش‌مصنوعی استفاده می کنیم پس لازم است تا با آن بیشتر آشنا شویم.

هوش مصنوعی چیست به زبان ساده

هوش مصنوعی چیست
هوش مصنوعی چیست

Artificial Intelligence از دو واژه Artificial به مفهوم مصنوعی و Intelligence به معنای هوش تشکیل شده. منظور اینست که این فناوری طبیعی نیست و انسان در آن دخیل است. از طرفی این تکنولوژی دارای توانایی آموختن و کسب تجربه است. به طور ساده می توان هوش مصنوعی را چیزی نامید که طبیعی نیست اما می تواند فکر کند و یاد بگیرد. در نتیجه این سیستم قادر به تصمیم گیری و استدلال و نتیجه گیری است. تا پیش از ظهور هوش‌مصنوعی، تنها انسان قادر به تفکر و تجزیه و تحلیل بود اما امروزه، ماشین ها هم قادر به چنین کاری هستند.
هوش مصنوعي شبیه به انسان است و می تواند یاد بگیرد و مطالب را به خاطر بسپارد. آدم ها هم آموزش می بینند و اطلاعات را در ذهن داشته باشند. برای مثال یک شخصی در زمینه طراحی جواهرات آموزش دیده و کلی مطلب جدید را یاد گرفته است. اطلاعات فرد در این مورد بیشتر شده و پس از مدتی تمرین و کسب تجربه، در کار خود ماهر می شود. حالا این شخص آموزش دیده و با تجربه می تواند طرح های خلاقانه و ابتکاری در زمینه جواهرات را ارائه دهد.
ماشین هم قادر است اطلاعات را ذخیره کند و یاد بگیرد. داده های کامپیوترها یا بانک اطلاعاتی، منبعی است که هوش مصنوعی از آن استفاده می کند. با استفاده از این داده ها ماشین قادر به تجزیه تحلیل است و طرح های متفاوت خلق می کند.

تاریخچه هوش مصنوعی چیست ؟

تاریخچه هوش مصنوعی
تاریخچه هوش مصنوعی

فناوری هوش مصنوعی از علوم کامپیوتری به حساب می آید. به طور کلی رایانه ها از تکنولوژی های نوین هستند و هوش مصنوعی نیز قدمت طولانی ندارد. اولین کامپیوترهای الکترونیکی در سال 1943 اختراع شد. اغلب ریاضیدانان و فلاسفه زمان نسبت به این تکنولوژی توجه نشان دادند. از همان ابتدا صحبت های در مورد استفاده مزایا و معایب این تکنولوژی وجود داشت. پس از آن به سرعت هوشمصنوعی شروع به رشد کرد.
در سال 1943 اولین جرقه های هوش‌مصنوعی زده شد. خانم نام McCulloch و آقای Walter Pits یک مدل از نورون های هوش مصنوعي را پیشنهاد دادند.
در سال 1949 Donald Hebb قانونی را تحت عنوان Hebbian ایجاد کرد که در ارتباط با آپدیت های جدید و قدرت اتصال بین نورون ها است.
در سال 1950 آلن تورینگ کتاب ماشین های محاسباتی و هوش راانتشار داد. وی در این کتاب آزمونی به نام تورینگ را معرفی کرد که به توانایی ماشین برای ارائه رفتار هوشمند اشاره دارد.
سال 1955 Allen Newell و Herbet A.simon به طور رسمی اولین نسخه از هوش مصنوعی را طراحی کردند. این برنامه مربوط به اثبات قاضای ریاضی بود.
1956 تا سال 1974 را می توان دوران طلایی هوش‌مصنوعی نامید تحقیقات گسترده ای در این زمینه انجام شد و ربات های هوشمند پا به جهان گذاشتند.
در سال 1967 Wabot یک ربات با گوش و چشم و دهان مصنوعی اختراع کرد. این ربات قادر به تکلم ژاپنی و اندازه گیری فاصله ها بود.
در قرن بیست و یکم رایانه ها پیشرفته های زیادی داشته اند. دسترسی به حجم وسیعی از اطلاعات، موجب ارتقا سریع رایانه ها شده است. نرم افزارها و سخت افزارهای هوشمصنوعی مختلف به بازار عرضه شد و مورد استقبال گسترده قرار گرفت. جان مک کارتی را می توان پدر علم هوشمند نامید.

انواع هوش مصنوعی چیست ؟

انواع هوش مصنوعی
انواع هوش مصنوعی

برای اینکه درک صحیحی از این فناوری نوین داشته باشیم باید با قابلیت های قدرتمند آن آشنا شویم. انواع AI در حال حاضر وجود دارد که هر کدام در مواردی خاص کارایی فوق العاده ای دارند. به طور کلی می توان هوش مصنوعی به دو گروه متمایز تقسیم بندی کرد. AI ها بر اساس قابلیت ها و کارکرد به گروه های جداگانه ای تقسیم می شوند.

هوشمصنوعی ها بر پایه قابلیت‌ها:

هوش‌مصنوعی ها بر پایه قابلیت‌ها
هوش‌مصنوعی ها بر پایه قابلیت‌ها
  • هوش‌مصنوعی محدود (Narrow AI)
  • هوش مصنوعي عمومی (General AI)
  • ابَر هوش مصنوعی (Super AI)

AI ها برپایه کارکرد:

AI ها برپایه کارکرد
AI ها برپایه کارکرد
  • ماشین‌های واکنشی (Reactive Machines)
  • نظریه محدود شده (Limited Theory)
  • نظریه ذهن (Theory of Mind)
  • خود آگاهی (Self-Awareness)

هوش‌مصنوعی محدود (Narrow AI)

Narrow AI
Narrow AI

این فناوری نوعی هوش (Weak AI) مصنوعی ضعیف است که فعالیت های محدودتری دارد . این هوش مصنوعی بُعدی است و فقط روی یک موضوع تمرکز دارد.در زندگی عموم مردم استفاده از هوش مصنوعي محدود هر روز بیشتر می شود. بسیاری از اپلیکیشن های موبایل که از آن استفاده می کنیم در این گروه قرار دارند. هوش مصنوعی محدود(Narrow AI) قادر به فعالیت در خارج از محدوده تعریف شده، نیست. برای نمونه به چند مورد اشاره شده است:

  • مترجم گوگل Google Translate
  • برنامه های پردازش تصویر(تشخیص چهره در دفاتر بانکی)
  • سیستم های توصیه گر( نقشه خوان ها، مسیر یاب ها)
  • الگوریتم گوگل( چیزهای زیادی از شما می داند)
  • دستیار صوتی هوشمند اپل Siri
  • دستیار مجازی با تشخیص صدا و لهجه Cortana
  • ایجاد لیست پخش موسیقی شخصی
  • دستیار IBM Watson ( پاسخگویی به سوالات کاربران)

(General artificial intelligence) هوش‌مصنوعی عمومی

General artificial intelligence
هوش‌مصنوعی عمومی

(General AI) در مقابل (Narrow AI) است. هوش مصنوعی عمومی می تواند فعالیت هوشمندانه انسانی را یاد بگیرد. به این فناوری، هوش‌مصنوعی قوی (Strong AI) می گویند. این یک تحول بزرگ در زمینه ماشین های ماشین های هوشمند است ولی هنوز به طور کامل در دسترس نیست. شرکت مایکروسافت بودجه عظیم یک میلیارد دلاری را در توسعه هوش‌مصنوعی سرمایه گذاری کرده است. هدف هوشمند سازی کامل ماشین ها است. برای دستیابی به این مهم لازم است تا برنامه نویسی در همه زمینه های توانایی شناختی انجام شود.
هوش مصنوعی عمومی هنوز در مراحل تحقیق است. پژوهشگران در نظر دارند ابر کامپیوترهای جهان را با عملکرد اعصاب انسانی طراحی کنند. Fujitsu با ساخت ابر کامپیوتر و دانشگاه ملی فناوری چین با ساخت Tianhe-2 اقدامات مثبتی را انجام داده اند.

هوش‌مصنوعی Super intelligent AI

Super intelligent AI
Super intelligent AI

ابر هوش مصنوعی (Super AI) یک فناوری پیچیده و پیشرفته است که می تواند عملکردی بهتر از انسان داشته باشد. این تکنولوژی در حد یک فرضیه بوده و در حال حاضر بیشتر شبیه به یک رویا است. پژوهشگران در نظر دارند هوش‌مصنوعی با قابلیت:

  • احساسات
  • عواطف
  • تفکر
  • باورها
  • نیازها
  • همه ادراکات انسانی

طراحی کنند. در صورت ساخت چنین هوش مصنوعی فوق هوشمندی، این فناوری می تواند مثل آدم ها فکر و قضاوت کند. تصمیم گیری مستقل و خارج از برنامه ماشین نیز در این پروژه پیش بینی شده است.

کاربرد هوش مصنوعی در حوزه های مختلف

کاربرد هوش مصنوعی در حوزه های مختلف
کاربرد هوش مصنوعی در حوزه های مختلف
  • استفاده از هوش مصنوعی در علم رباتیک
  • مدیریت منابع انسانی
  • تجارت الکترونیک
  • کشاورزی
  • ساخت اتومبیل
  • هوش‌مصنوعی در ناوبری
  • پزشکی و بهداشت و درمان
  • هوش مصنوعـی در رسانه‌های اجتماعــی
  • بازاریابی و فروش
  • آموزش و پرورش
  • کاربرد هوش مصنوعی در طراحی لباس

کاربردهای هوش‌مصنوعی در پزشکی

کاربردهای هوش مصنوعی در پزشکی
کاربردهای هوش مصنوعی در پزشکی

محققان بر این باورند که تکنولوژی پیشرفته نظیر هوش مصنوعی برای کمک به انسان ها ساخته می شود. تلاش ها و تحقیقات در این زمینه جنبه صلح آمیز دارد. جان و سلامت انسان ها به اندازه کیفیت زندگی اهمیت دارد. در حال حاضر دسترسی به منابع پزشکی به صورت گسترده وجود ندارد. برخی مشکلات در زمینه درمان و حوزه پزشکی نیز مانع از نجات جان انسان ها می شود. هوش‌مصنوعی موجب کاهش خطای پزشکی شده و تشخیص و درمان سریع تر می شود. با استفاده از این فناوری می توان هزینه های پزشکی را کاهش داد و فضای مناسب تری برای مراقبت از بیماران ایجاد کرد. هوش مصنوعی می تواند کمبود پزشک در مناطق محروم را نیز مدیریت کند.
برخی از کاربردهای A در پزشکی عبارتند از:

  • امکان ارائه خدمات درمان شخصی سازی شده
  • تشخیص بیماری‌ها سال ها قبل از بروز علائم واقعی
  • کنترل از راه دور توسط پزشک با سیستم پردازش تصویر ربات جراح
  • تصویربرداری پزشکی و استخراج داده های گسترده
  • پیشگیری از آسیب‌های ورزشی با سنسورهای هوشمند روی عضلات و بدن ورزشکار
  • دستیار پرستار مجازی هوشمند و مدیریت زمان بررسی وضعیت بیمار
  • کشف داروهای جدید و کمک به درمان بیماری های خاص
  • نگهداری و بررسی کیفیت دستگاه ها و تجهیزات پزشکی

کاربردهای هوش مصنوعي در صنعت

کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت

در حال حاضر حدود 12 درصد از کسب و کارهای صنعتی به نوعی از تکنولوژی مرتبط با هوش مصنوعی استفاده می کنند. پیش بینی می شود در آینده این رقم به 92 درصد افزایش یابد. برای افزایش بهره وری و توانمند سازی کارکنان می توان ار قابلیت های هوش‌مصنوعی کمک گرفت.
برآوردها نشان می دهد که تا سال 2025 افزایش بهره وری نیروی کار تا 40 درصد رشد خواهد داشت و 16 صنعت در حوزه مختلف با هوش‌مصنوعی تولیدات خود را افزایش داده اند. برخی از کاربردهای AI در صنعت عبارتند از:

کنترل کیفیت با هوش‌مصنوعی

کنترل کیفیت با هوش‌مصنوعی
کنترل کیفیت با هوش‌مصنوعی

خطای انسانی طبیعی است و می تواند برخی از نقایص کوچک، نادیده گرفته شود. گاهی حتی با چشم غیر مسلح نمی توان برخی جزئیات و مشکلات را دید اما AI مجهز به دوربین های پیشرفته ای است که کوچکترین عیوب را رصد می کند. در این صورت محصول بی کیفیت از چرخه تولید حذف و یا اصلاح می شود.

پیشبینی حالت های شکست و آزمایش و بررسی بیشتر

حالت های شکست و آزمایش در هوش مصنوعی
حالت های شکست و آزمایش در هوش مصنوعی

گاهی محصولات در اولین استفاده دچار خرابی و شکست می شوند. منابع انسانی نمی تواند در این مورد پیش بینی درستی داشته باشد. اما هوش مصنوعی همه داده ها و اطلاعات را بررسی کرده و در روند تولید همراه است. AI بخش هایی را که نیاز به بررسی بیشتر دارند را شناسایی می کند.

پیش بینی زمان مورد نیاز برای تعمیرات

پیش بینی زمان مورد نیاز برای تعمیرات در هوش مصنوعی
پیش بینی زمان مورد نیاز برای تعمیرات در هوش مصنوعی

تعمیرات به موقع موجب کاهش هزینه های تولید می شود. برخی از ماشین ها در خط تولید نیاز به تعمیر دارند اما در ابتدا این قابل تشخیص نیست. هوش‌مصنوعی می تواند زمان تعمیر را بر اساس وضعیت دستگاه، پیش بینی کند. در این صورت هیچ نوع خرابی و مشکل غیر منتظره در سیستم تولید ایجاد نمی شود. این امر توسط سنسورهای حساس و پیشرفته قابل تشخیص است.

هوش‌مصنوعي در حوزه آموزش و پرورش

هوش مصنوعی در حوزه آموزش
هوش مصنوعی در حوزه آموزش

در دهه اخیر استفاده از AI در آموزش و پرورش افزایش یافته است. این فناوری به کمک مربیان می آید تا مشکلات یادگیری دانش آموز را شناسایی کنند. هوش‌مصنوعی در زمینه تغییر یادگیری دانش آموز و روش تدریس عملمان کارایی زیادی دارد. آموزش مجازی و دسترسی به منابع آموزشی با استفاده از این تکنولوژی پیشرفت قابل ملاحظه ای را پیش رو دارد. برخی از مهم ترین کاربردهای هوش مصنوعی در این حوزه عبارتند از:

  • تولید محتوای آموزشی و پیشگیری از سرقت ادبی
  • ایجاد آموزش های هدفمند و شخصی سازی شده
  • یادگیری بدون نیاز به دانستن زبان های مختلف
  • شناسایی و رفع اختلالات یادگیری
  • امکان فراگیری 24 ساعته
  • کمک به دانش آموزان با همکلاسی مجازی
  • کمک به مدیریت امکانات آموزشی
  • تشخیص تقلب و تصحیح آزمون هوشمند
  • دسترسی جهانی به همه امکانات آموزشی
  • آموزش و ارتقا معلم ها و مربیان

کاربرد های هوش مصنوعی در زندگی

کاربرد های هوش مصنوعی در زندگی
کاربرد های هوش مصنوعی در زندگی

زندگی انسان ها در عصر حاضر با زمان گذشته تفاوت زیادی دارد. این روزها شاهد رشد سریع تکنولوژی هستیم. هر روز یک فناوری جدید عرضه می شود و این می تواند موجب گیجی و سر در گمی شود. فعالیت های روزمره انسان نیز تحت تاثیر هوش مصنوعی دچار تحول اساسی شده. این روزها استفاده از سرویس های ایمیل و قابلیت تشخیص چهره موبایل برای باز کردن قفل گوشی بسیار رایج است. این نمونه ای از ساده ترین استفاده از هوش‌مصنوعی در زندگی است.
شرکت های بزرگ اتومبیل سازی نظیر تسلا و تویوتا در حال طراحی ماشین های هوشمند هستند. به نظر می رسد ماشین های بدون نیاز به راننده با قابلیت تشخیص مسیر، نسل بعدی اتومبیل های شخصی باشد. دیگر نیازی نیست خودتان رانندگی ماشین شخصی تان را بر عهده بگیرید. ساخت ربات های نظافتچی و کارگر نیز در پروژه های هوش مصنوعي پیش بینی شده. به نظر می رسد در آینده ای نزدیک،AI روند زندگی انسان ها را به طور کلی تغییر دهد. ربات ها می توانند به جای ما:

  • خرید رفته
  • خانه را تمیز کنند
  • از بچه ها نگهداری کنند

چه عالی.

استفاده از نقش هوش‌مصنوعی در شبکه های اجتماعی

استفاده از هوش‌مصنوعی در شبکه های اجتماعی
استفاده از هوش‌مصنوعی در شبکه های اجتماعی

میلیون ها نفر در روز از:

  • اینستاگرام
  • یوتیوب
  • تلگرام
  • فیسبوک

و دیگر شبکه های اجتماعی استفاده می کنند در این زمینه نیز می توان روی قابلیت های هوش مصنوعی حساب کرد. برخی از رایج ترین کارها به کمک AI این ها هستند.

پیشنهادات شخصی سازی به کاربران( در مورد محصولات، خدمات یا انتخاب محتوا)تبلیغات هدفمند برای هر کاربر با هدف خاص
تجزیه تحلیل داده های رفتاری، احساسی و شناختیمدیریت تولید محتوا
تشخیص اسپم و شناسایی و حذف هرزنامه هاپاسخگویی به کامنت ها

کاربرد هوش مصنوعی در ساخت خانه هوشمند

کاربرد هوش مصنوعی در ساخت خانه هوشمند
کاربرد هوش مصنوعی در ساخت خانه هوشمند

در حال حاضر برخی از دستگاه ها و لوازم منزل از تکنولوژی هوش مصنوعی بهره می برند. در آینده این موضوع شکل متفاوتی به خود می گیرد و خانه های هوشمند با امکانات رفاهی و امنیتی فوق العاده ای ساخته و تجهیز می شود. دیگر استرس و نگرانی بابت سرقت و غیره معنایی ندارد زیرا قفل های هوشمند و دوربین های مدار بسته از ساکنین مراقبت می کنند.
معماری هوشمند با استفاده از فناوری های نوین، خانه هایی رویایی را طراحی می کند. درب بازکن های هوشمند، لوازم آشپزخانه رباتیک بخشی از هوشمند سازی خانه است. هوش‌مصنوعی می تواند در نبود ساکنین، برق ها یا کولر را روشن و خاموش کرده و امنیت خانه را تامین کند.

دوربین هوشمند

دوربین هوشمند
دوربین هوشمند

آیا برای امنیت خانه دوربین مدار بسته نصب کرده اید؟ این تجهیزات عالی هستند و می توانید در غیبت خود، خانه را ببینید. دوربین های هوشمند علاوه بر رصد محیط می تواند فیلم ویدیوییHD ضبط کنند. هوش مصنوعي قادر است هر تحرکی را زیر نظر بگیرد و به محض دیدن کوچکترین تحرک، فیلمبرداری را شروع کند. نسل بعدی دوربین های هوشمند می تواند این اطلاعات را در فضای ابری نیز ذخیره کند.

قفل هوشمند

قفل هوشمند
قفل هوشمند

این قفل ها به فناوری هوش مصنوعی مجهز هستند و می توانند رفت و آمد به خانه را مدیریت کنند.

  • دسترسی موقت به مهمان ها
  • اعلان باز شدن بدون اجازه درب
  • تشخیص چهره وارد شوندگان

برخی از قابلیت های هوش مصنوعی است. در معماری هوشمند خانه ها اقدامات امنیتی ویژه ای پیش بینی شده و کلیه سیستم ها به هم ارتباط دارند. برای مثال در صورت باز شدن درب توسط بیگانگان، دوربین فیلمبرداری شروع به ضبط می کند و هم زمان به پلیس نیز اطلاع رسانی می شود. سیستم های پیشرفته امنیتی چهره ساکنین و حیوانات خانگی را تشخیص می دهند و فعال نمی شوند.

شاخه های هوش مصنوعی چیست ؟

یادگیری ماشین (Machine Learning)سیستم خبره (Expert System)
یادگیری عمیق (Deep Learning)منطق فازی (Fuzzy Logic)
داده کاوی (Data Mining)رباتیک (Robotics)
پردازش زبان طبیعی (Natural Language Processing | NLP)بینایی ماشین (Computer Vision)
یادگیری ماشین (Machine Learning)علم داده (Data Science)

این شاخه از اصلی ترین گرایش ها در AI است. الگوریتم های یادگیری ماشین در اغلب سیستم های هوشمند و نرم افزاری مورد استفاده هستند. یادگیری ماشین بر اساس الگوهای آماری و داده ها می تواند تحلیلی های دقیق تری را در دسترس قرار می دهد. پژوهشگران در بسیاری از زمینه ها از روش ماشین لرنینگ استفاده می کنند زیرا دقت عملکردشان را افزایش می دهد. با به کارگیری یادگیری ماشین می توان سیستم های هوشمند با توانایی حل مشکلات را طراحی کرد.

یادگیری عمیق (Deep Learning)

Deep Learning
Deep Learning

دیپ لرنینگ از زیر شاخه های ماشین لرنینگ است. روش های یادگیری عمیق در توسعه سیستم های هوشمند به کار می رود. این سیستم ها قادر هستند بدون کمک انسان برخی از وظایف را بر عهده بگیرند. Neural Network به مفهوم شبکه عصبی از دستاوردهای Deep Learning است. در واقع با استفاده از معماری شبکه عصبی امکان پیاده سازی روش های دیپ لرنینگ وجود دارد. شبکه های عصبی در شناسایی الگوهای داده های ورودی و ارائه مدل های خروجی کاربرد مورد استفاده هستند.

برنامه هوش‌مصنوعی چیست ؟

این برنامه ها توانایی تقلید عملکرد هوش انسانی را دارند. برای مثال اپلیکیشن های تشخیص صدا و گفتار حتی می توانند لهجه و تن صدای فرد را نیز به درستی تشخیص دهند. از دیگر برنامه های هوش مصنوعی می توان به این موارد اشاره کرد:

  • Ada هوش مصنوعی مکالمه
  • برنامه‌های AI تسلا(تراشه‌های نانو سامسونگ)
  • نرم‌افزار هوش مصنوعی آمازون ( آلکسا)
  • برنامه هوش مصنوعی نتفلیکس
  • نرم‌افزار AI کورتانا

الگوریتم هوش‌مصنوعی چیست ؟

الگوریتم هوش‌مصنوعی
الگوریتم هوش‌مصنوعی

آیا می‌دانید الگوریتم در هوش مصنوعی چیست ؟ به مجموعه ای از تکنیک ها و روش ها در هوش مصنوعی الگوریتم می گویند. این تکنیک ها باری حل مسائل پیچیده کاربرد گسترده ای دارند. الگوریتم را می توان به مغز انسان تشبیه کرد. در واقع این سیستم با الهام از داده های موجود، تکامل پیدا می کند. همچنین قادر به یادگیری الگوها و اخذ تصمیمات و تحلیل هوشمندانه تری است.

فرق بین هوش مصنوعی و برنامه نویسی

هوش مصنوعی و برنامه نویسی
هوش مصنوعی و برنامه نویسی

هوش مصنوعی یک فناوری نوین است که با ایده خودکارسازی سیستم ها و ماشین ها ارائه شده. نهایت آرمان این سیستم فکر کردن به مانند انسان است و عملکرد متنوعی دارد.
برنامه نویسی با استفاده از کدنویسی انجام می شود و برای طراحی طراحی کل فرآیند استفاده می شود. برای توسعه هوش‌مصنوعی نیز می توان از برنامه نویسی کمک گرفت.

مزایا و معایب هوش مصنوعی چیست ؟

مزایا و معایب هوش مصنوعی
مزایا و معایب هوش مصنوعی

Artificial intelligence یا AI در همه حوزه های زندگی وارد شده. این در حالی است که هر روز شاهد پیشرفت تازه ای در هوش‌مصنوعی هستیم. به نظر می رسد بدون استفاده از فناوری های مرتبط با AI انسان امروزی دچار یک چالش جدی است. استفاده از سیستم های هوش مصنوعی موافق و مخالف زیادی دارد. هر کدام از این گروه نیز دلایل متفاوتی ارائه می دهند. برای شناخت صحیح و آگاهی از این فناوری باید با مزایا و معایب آن آشنا شویم.

الف- مزایای هوش‌مصنوعی

مزایای هوش‌مصنوعی
مزایای هوش‌مصنوعی

کاهش خطای انسانی: الگوریتم هایی که بر اساس داده های قبلی جمع آوری شده اند، کارایی زیادی دارند. می توان با برنامه ریزی مناسب خطای انسانی را به طور کامل حذف کرد.
حذف ریسک در کارهای خطرناک: هوش‌مصنوعی در اعماق اقیانوس یا تغییرات جوی نامساعد فعال است. ربات ها می توانند در دمای بالا برای خاموش کردن آتش و یا خنثی کردن بمب به جای انسان باشند.
پیشرفت سریع اختراعات و اکتشافات: برای حل مشکلات پیچیده در همه زمینه ها می توان از قابلیت های هوش مصنوعی بهره گرفت.
تصمیمات منطقی: هوش‌مصنوعی احساس ندارد و همه چیز را بر اساس داده ها می سنجد. تصمیم گیری های دقیق و بدون دیدگاه از مزایای استفاده از AI است.
خستگی ناپذیر: سیستم های مبتنی بر هوش‌مصنوعی به صورت 24 ساعته فعال هستند. خستگی هیچ معنایی در این فناوری ندارد. AI می تواند بدون استراحت، سریع تر از انسان داده ها و اطلاعات را تجزیه تحلیل کند. این فناوری توانایی انجام هم زمان چندین فعایت را دارد.
دستیار مجازی هوشمند: ربات های چت در اغلب مراکز بزرگ به کار گرفته می شوند. برای کاربران قابل تشخیص نیست که ماشین جواب سوالات را می دهد نه انسان.

ب-معایب هوش‌مصنوعی

معایب هوش‌مصنوعی
معایب هوش‌مصنوعی

سیستم های هوشمند می توانند در خدمت انسان باشند و زندگی را راحت تر کنند. اما این پروژه ها از ابتدا مورد انتقاد قرار گرفت. با همه مزایایی که ذکر شد برخی معایب را می توان برای AI در نظر گرفت.
تنبل شدن انسان ها: با استفاده از AI نیازی نیست چیزی را به خاطر بسپارید یا کارهای خسته کننده را انجام دهید. هوش‌مصنوعی به جای انسان ها همه کارها را انجام می دهد و به اصطلاح مغزها آکبند باقی می ماند.
بیکاری کابوس انسان ها: ماشین ها قادرند به جای چند نفر کار کنند و این خطر بیکاری را افزایش می دهد. ربات ها جایگزین انسان می شوند و فرصت های شغلی از بین می رود.
هزینه‌های بالا: منابع سخت افزاری و نرم افزاری هوش‌مصنوعی با سرمایه گذاری زیادی به روز می شوند. برای اینکه AI شبیه به انسان فکر کند نیازمند صرف مبالغ زیادی است.
بدون خلاقیت: فناوری AI بر اساس داده های دریافتی دقیق ترین تحلیل ها را ارائه می دهد اما نمی توان خارج از این حیطه فکر کند. در واقع داده های خروجی تنها نتایجی هستند که از قبل در اختیار ربات بوده. هوش مصنوعی خلاقیت انسانی ندارد.
بدون حد و مرز: AI به سرعت در حال پیشرفت است و این نگرانی های را به همراه دارد. این فناوری اخلاقیات را درک نمی کند و شاید روزی بر علیه انسان ها اقدام کند. البته هنوز تا آن مرحله زمان زیادی باقی است ولی به هر حال اعتنای قدرت به ماشین بدون اخلاق می تواند مشکلاتی را در آینده ایجاد کند.

بهترین زبان برای هوش مصنوعی

بهترین زبان برای هوش مصنوعی
بهترین زبان برای هوش مصنوعی چیست ؟

از زبان های رایج در برنامه نویسی هستند اما به نظر اغلب متخصصین پایتون جامع ترین زبان برای توسعه هوش مصنوعی است. بسیاری از منابع و پلتفرم های هوش‌مصنوعی با پایتون توسعه یافته اند. یادگیری زبان برنامه نویسی پایتون بسیار ساده است و ویژگی های کیفی فوق العاده ای دارد. حتی پژوهشگران غیر برنامه نویس که در زمینه هوش مصنوعی فعال هستند، پایتون را قبول دارند.

جایگاه هوش مصنوعي در ایران

همه کشورهای جهان در زمینه تحقیقات و سرمایه گذاری هوش مصنوعي فعال نیستند. در حال حاضر ایران در بین 20 کشور اول در حوزه هوش مصنوعی قرار دارد. رباتیک و اینترنت اشیا دو موضوع مهم در AI هستند که حضور پر رنگی در آینده مشاغل دارند. در حال حاضر سیستم های تشخیص چهره و پردازش تصویر در اغلب ادارات و سازمان ها فعال است. ورود و خروج کارکنان با استفاده از دستگاه های نوین ثبت می شود. با توجه به جوانان مستعد و تحصیلکرده در این حوزه انتظار می رود، پیشرفت های بیشتری در این زمینه انجام شود.

چگونه از هوش‌مصنوعی استفاده کنیم ؟

استفاده از هوش مصنوعی
استفاده از هوش مصنوعی

بسیاری از کارها را می توان توسط هوش‌مصنوعی انجام داد. روال انجام کارهای روزانه با این فناوری به کلی تغییر کرده. دیگر نیازی نیست همه وظایف را به صورت سنتی و به تنهایی انجام دهید. به نظر می رسد هوش مصنوعی در همه زمینه های زندگی حضور دارد . در صورت استفاده صحیح کاربردهای این سیستم شگفت انگیز است. هوش مصنوعی در دو نوع نرم افزاری و سخت افزاری برای استفاده روزمره وجود دارد.

سیستم های نرم افزاری هوشمند

سیستم های نرم افزاری هوشمند
سیستم های نرم افزاری هوشمند

نرم افزار را از اینترنت دانلود کرده و روی سیستم نصب کنید. به همین سادگی می توانید از قابلیت های AI در زمینه مورد نظرتان استفاده کنید. اغلب اپلیکیشن ها برای گوشی موبایل و سیستم های کامپیوتری برنامه جداگانه ای دارند.

  • اپلیکیشن آموزش زبان
  • مسیر یاب
  • مترجم همراه
  • تشخیص چهره

و غیره همگی استفاده روزمره دارند.

سیستم های سخت افزاری هوشمند

سیستم های سخت افزاری هوشمند
سیستم های سخت افزاری هوشمند
  • جاروبرقی هوشمند
  • ماشین های خودران
  • ربات پرستار

و غیره در این گروه قرار دارند. علم رباتیک در این سیستم های سخت افزاری دخیل است . با توجه به نیاز می توانید هر کدام از این دستگاه ها را تهیه کنید. این ربات ها طبق برنامه و با هوش مصنوعی کار می کنند. طریقه استفاده و سیستم های مورد نیاز در هر مورد متفاوت است.

هوش مصنوعي خودآگاه (Self-Aware AI)

این هوش مصنوعی در حد فرضیه است و هنوز ارائه نشده است. سیستم های خود آگاه دارای توانایی درک و آگاهی هستند و می توانند از محیط اطراف خود داده های را کسب کنند. درک عمیق، خود انتقادی و مواردی از این قبیل در نسل بعدی سیستم های هوشمند پیش بینی شده. همچون سایر دستاوردهای بشری و اختراعات و اکتشافات، Self-Aware AI هنوز خیلی دور از ذهن است.

قوی ترین هوش مصنوعی دنیا

قوی ترین هوش مصنوعی دنیا
قوی ترین هوش مصنوعی دنیا
  • پروژه هوش مصنوعی IBM Watson
  • هوش مصنوعی گوگل، بارد (Bard)
  • LLaMA هوش‌مصنوعی متا
  • مدل هوش مصنوعی GPT-4
  • مایکروسافت بینگ جدید (New Bing)

چالش های هوش مصنوعی

چالش های هوش مصنوعی
چالش های هوش مصنوعی
  1. افراد حرفه ای در این زمینه بی تجربه هستند و آموزش های لازم را نگذرانده اند. این علم هنوز خیلی نوپا است و بسیاری از شرکت ها و ادارات، نیروی متخصص در این زمینه را در اختیار ندارند. سرعت رشد و پیشرفت هوش مصنوعی در دنیا بسیار سریع است و این را نمی توان نادیده گرفت.
  2. شرکت ها و سازمان ها، سازمان دهی و مدیریت مناسب برای استفاده از هوش‌مصنوعی را ندارند. همه بخش های داخلی و مدیران باید هم زمان و به صورت یکسان از این تکنولوژی استفاده کنند. حتی سازمان ها و بخش های دیگر مراکز نیز باید با همین سطح توان استفاده از هوش مصنوعی را داشته باشند. تا وقتی که همه مدیران و رهبران در یک کل مسنجم از این سیستم استفاده نمی کنند، هوش مصنوعی کارایی مناسبی ندارد.
  3. ایجاد اعتماد و باور پذیری یکی دیگر از چالش ها در این زمینه است. توضیح الگوریتم های یادگیری برای افراد غیر متخصص، بسیار دشوار است. بسیاری از دست اندرکاران به درستی اطلاعی از این تکنولوژی نوین ندارند و شایعات عجیبی به گوش می رسد. به نظر می رسد انسان ها هنوز به طور کامل به هوش‌مصنوعی، رباتیک و تحولات دیجیتالی اعتماد ندارند. برای به کارگیری از همه توان هوش مصنوعی باید شجاعت ریسک پذیری را داشت و کمی انعطاف پذیر بود. این امر از سوی کارآفرینان و سرمایه داران هنوز در هاله ای از ابهام است.
  4. داده های غیر قابل دسترس زیادی وجود دارد. بیشتر شرکت ها و موسسات یک سری اطلاعات حساس و محافظت شده دارند که در سیستم ثبت نشده است. اغلب صاحبان شرکت ها و صنایع تمایل به شفاف سازی ندارند و اطلاعات مهم دارای سیستم پردازش دیگری است. برای سرمایه گذاری سنگین در پروژه های هوش مصنوعی باید همه داده های تولیدی و اطلاعات قابل دسترسی باشد.

خطرات هوش‌مصنوعی

خطرات هوش مصنوعی
خطرات هوش مصنوعی

شایعات زیادی در مورد خطرناک بودن AI شنیده می شود. خیلی ها تصور می کنند هوش مصنوعی موجب افزایش بیکاری می شود و می خواهد جای انسان را بگیرد. عده ای بر این باورند گه داده های هوش‌مصنوعی می تواند منجر به نتایج تعصب آمیز شود. برخی نیز می گوید ماشین، خلاقیت ندارد و نمی تواند در تجزیه تحلیل داده ها، نبوغ انسانی را نابود می کند. بدون تردید هوش‌مصنوعی در آینده پیشرفت های عجیب و غریبی خواهد داشت و نگرانی هایی را به همراه دارد از جمله:
ساخت و توسعه سلاح های خودمختار: بحث امنیت بسیار جدی است و همواره نگرانی هایی در زمینه اخلاقی و امنیتی وجود دارد. شاید روزی هوش مصنوعی بدون دخالت انسان، سیستم های خطرناکی را برای کشتن آدم ها به کار بگیرد.
دیپ فیک و اخبار جعلی: دیپ فیک صداهایی است که توسط هوش مصنوعي ایجاد می شود. در حال حاضر این نوع صداها برای تغییرات فکر به کار می روند. اما هوش‌مصنوعی می تواند از این طریق برخی باورهای غلط و اطلاعات نادرست را نیز در ذهن انسان نهادینه کند.
خطر به دست گرفتن کنترل جهان: در حال حاضر همه داده ها و کدها توسط انسان طراحی می شود. خطر اصلی اینجاست که روزی هوش‌مصنوعی کنترل اقدامات بشر را در دست بگیرد که پیامدهای ناگواری به دنبال دارد.

آینده هوش مصنوعی

آینده هوش مصنوعی
آینده هوش مصنوعی

هوش مصنوعی سریع یاد می گیرد و می تواند بارها یک کار را انجام دهد. این یعنی دیگر لازم نیست انسان ها کارهای تکراری و خسته کننده را انجام دهند. در همه عرصه های زندگی این فناوری قابل استفاده است. از کشاورزی و صنعت گرفته تا اقتصاد و تجارت و غیره همگی با کمک فناوری نوین متحول می شود. سیستم های هوش مصنوعی و ماشین ها به طور مداوم در حال پیشرفت، توسعه و ارتقا هستند. در آینده این فناوری احساسات را هم خواهد کرد و با همه مفاهیم مربوط به انسان آشنایی دارد.
دستیارهای هوش‌مصنوعی در حال حاضر وظایف ضعیف و معمولی را بر عهده دارند. برای پیش بینی وضع هوا، اتوماسیون اداری و رزرو هتل ها و برخی کارهای دیگر، از این فناوری استفاده می شود. البته این شروع یک تحول عظیم است و سوپر هوش مصنوعی در آینده، هر کاری را انجام خواهد داد. ربات های پیشرفته با شمایل انسانی و کارآیی فوق العاده بخشی از زندگی روزمره ما می شوند.

سخن پایانی

کاربردهای هوش مصنوعی
کاربردهای هوش مصنوعی چیست ؟

بدون تردید Artificial intelligence تحولی عظیم در زندگی بشر ایجاد کرده است. البته این علم کامپیوتری هنوز در ابتدای راه است و می تواند پیشرفت های سرسام آوری داشته باشد. به نظر می رسد آینده بشر و هوشمصنوعی ارتباط مستقیم با یکدیگر دارند. اغلب شرکت ها و سازمان ها نیازمند استفاده از تکنولوژی های روز دنیا هستند. در ایران هنوز جای خالی هوش مصنوعی و فناوری های نوین حس می شود. با همه چالش های پیش رو، هوش‌مصنوعی در جزئی ترین زمینه های زندگی بشر ورود خواهد کرد.
تصور کنید 10 سال بعد در خیابان قدم می زنید و دوست قدیمی خود را می بینید. آیا مطمئن هستید او خودش هست شاید یک ربات هوشمند شبیه به انسان باشد! به نظر شما روزی هوش مصنوعی می تواند کنترل دنیا را در دست بگیرد؟ نحوه استفاده از این تکنولوژی بستگی به خودمان دارد. هوش‌مصنوعی توسط انسان طراحی شده و می تواند در بسیاری زمینه ها به بشر کمک کند. یادگیری دانش نوین و علم رباتیک و هوش مصنوعي برای ارتباط با نسل آینده ضروری است.

سوالات متداول

آیا رباتیک همان هوش‌مصنوعی است؟

خیر هوش AI مصنوعی با رباتیک یکی نیست و هیچ شباهتی به یکدیگر ندارند. البته وجود ارتباط بین این دو را نمی توان نادیده گرفت. از هوش مصنوعي در طراحی و ساخت ربات ها می توان استفاده کرد. البته همه ربات ها دارای هوش‌مصنوعی نیستند. برخی ربات ها برنامه ریزی شده اند. این ربات ها می توانند یک سری از کارها را طبق برنامه انجام دهند. این ربات ها هوشمند نیستند. برای ساخت ربات های هوشمند باید از هوش‌مصنوعی کمک گرفت.

آیا هوش مصنوعی می تواند بر علیه انسان فعالیت کند؟

در حال حاضر چنین امکانی وجود ندارد. همه فعالیت ها و ساختار این سیستم توسط انسان طراحی و برنامه ریزی می شود. برخی بر این باورند که روزی ماشین ها کنترل دنیا را در دست می گیرند. نحوه استفاده از هوش‌مصنوعی اهمیت بیشتری دارد. انسان ها گاهی خیلی خطرناک تر هستند.

توسعه دهندگان قوی ترین سیستم‌های AI چه شرکت هایی هستند؟

این پروژه ها توسط Open AI، گوگل، متا و مایکروسافت ارائه شده اند

آیا برنامه‌نویس ها قادر به ابزارهای هوش مصنوعی هستند؟

این ابزار به صورت متن باز عرضه شده و همه برنامه نویسان امکان استفاده از آن را دارند

5/5 - (2 امتیاز)
تهیه شده توسط گروه تحقیقاتی آموزشگاه پویااندیش
نوع آموزش ✅ عکس ➕ فیلم
منبع ✅ گروه تحقیقاتی پویااندیش
سطح آموزشی ✅ گام به گام
درجه بندی آموزشی ⭐⭐⭐⭐⭐

آموزشگاه تخصصی هنر تصویرگران پویااندیش

پویااندیش بهت کمک میکنه که با یادگیری اصولی رشته ای که دوست داری ، رویاهات رو به واقعیت تبدیل کنی .
چطوری این کارو میکنه ؟ 👇

اساتید آموزشگاه مجرب ترین اساتید
نحوه برگزاری کلاس حضوری یا آنلاین
نحوه پرداخت امکان پرداخت اقساطی
سطح کلاس گام به گام ویژه بازار کار
نوع مدارک معتبر و قابل ترجمه
پشتیبانی همه جانبه

بهترین سرمایه گذاری ،
 سرمایه گذاری هر فرد روی خودشه

پس منتظر چی هستی ؟

همین حالا دوره دلخواهت رو ثبت نام کن و آینده تو بساز .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.