جنبش مهم در هنر مدرن
اگر به هنر مدرن علاقه مند هستید در این مطلب از بخش آموزش حرفه ای تصویرسازی پویا اندیش با ما همراه باشید. در این مطلب ما می خواهیم 10 جنبش هنر مدرن را برای شما بازگو کنیم و در مورد این جنبش ها برای شما توضیحات مختصری ارائه دهیم. اگر طراح هستید و در ابتدای کار طراحی قرارگرفته اید، باید با جنبش های هنری آشنایی داشته باشید و تاریخچه آن ها را بدانید. در این بخش با ما همراه باشید تا شما را با این ده جنبش مهم آشنا کنیم.

جنبش در هنر مدرن
در هنر مدرن چندین سبک نقاشی وجود دارد. نقاشی یک ابزار مناسب و یک چشم انداز جدید از جهان است که احساسات درونی را بر می انگیزد و به سادگی می تواند طنین انداز اتاق شما باشد.
یکی از سبک های مهم نقاشی، سبک مدرن است؛ مدرنیسم در واقع از تحولات فرهنگی و هنری اروپا در هنرهای بصری در قرن نوزدهم آغاز شد. در این سبک هنرمندان روش های قدیمی و سنتی را کنار زدند و راه جوی مسیر آینده شدند. سبک مدرن شامل ده جنبش مهم می باشد که ما در زیر آن ها را شرح خواهیم داد؛

پست امپرسیونیسم ابتدایی ترین جنبش هنر مدرن
جنبش هنری پست امپرسیونیسم در واقع پیش درآمدی ضروری بر جنبش های هنری فراوانی بود که در سال های پایانی قرن نوزدهم آغاز شد. اولین جرقه پیدایش این جنبش در سال 1872 میلادی و با اثر مشهور کلود مونه به نام طلوع خورشید زده شد. مونه در این نقاشی بی نظیر توانست تابش نور خورشید را به صورت زیبایی بر روی سطح کشتی و آب دریا نشان دهد.
از آثار فراموش نشدنی این جنبش می توان به پاول سزان، ژرژ سئورات، وینسنت ون گوگ و دیگر هنرمندان اشاره کرد. این هنرمندان با تحقیق در مورد تکنیک های این جنبش توانستند آثار شاهکاری را ارائه دهند.
در اکثر موارد، در این سبک از رنگ های روشن و خارق العاده استفاده می شد. پست امپرسیونیست ها بر خلاف بسیاری از اعضای سایر جنبش های هنری، عمدتاً کارهای هنری خودشان را به طور مستقل از دیگران می ساختند.



فاویسم
این جنبش هنری، اندکی بعد از جنبش امپرسیونیسم به وجود آمد. امپرسیونیسم ها سبک واقع گرایانه ای از نقاشی داشتند.
در این جنبش نقاش ها از رنگ های نامتعارف و تند استفاده می کردند. هنرمندان مشهور در این سبک با ضرب های خشن قلم ها و شکل های ساده، به تصویرسازی پرداختند. از هنرمندان مشهور این سبک می توان آندره درین، چارلز کموین، هنری متیس و موریس مارینات اشاره کرد.

کوبیسم محبوب ترین جنبش هنر مدرن
در سبک محبوب کوبیسم ، هنرمند از اشیا و موجودات، شکل های هندسی می سازد و آن ها را به صورت اشکال هندسی تصور می کند. کوبیسم و یا حجم گرایی، یکی از انقلابی ترین جنبش ها در دنیای هنر مدرن، به خصوص در نقاشی است.
این جنبش توسط دو هنرمند معروف، یک فرانسوی و یک اسپانیایی در سال 1907 و 1908 بنیان گذاری گردید. واژه کوبیسم به از ریشه انگلیسی cube به معنی مکعب گرفته شده است و از اولین نقاشی های این سبک، اثر نقاش بزرگ ژرژبراک بود که در نقاشی اش از مکعب های کوچک زیادی استفاده کرد.

فیوچریسم یا آینده گری
این سبک از نقاشی مدرن در ارتباط با تکنولوژی، خشونت، سرعت و آینده جهان می باشد. در این سبک انسان می تواند به راحتی بر طبیعت غلبه کند. این جنبش در اوایل قرن بیستم و در ایتالیا به وقوع پیوست و پس از آن کشورهای دیگر مانند روسیه در این زمینه فعالیت کردند. آینده گرها اغلب از مظهرهای مدرن بشری ستایش می کردند. آن ها خواهان نابود کردن کتابخانه ها و موزه ها بودند و دلشان نمی خواست نمادی از تمدن های پیشین برجای بماند.

ورتیسیسم مدرن ترین جنبش هنر مدرن
جنبش ورتیسیسم یا دوران گری یک جنبش مدرن هنری بسیار کوتاه مدت بود که در بریتانیا و اوایل قرن بیستم رخ داد. این جنبش تحت تأثیر کوبیسم و فیوچریسم به وجود آمد. مهم ترین هنرمند جنبش ورتیسیسم ویندهم لوئیس است که از یک سال پیش از پیدایش این جنبش، به این سبک نقاشی می کشید.
تفاوت این جنبش با جنبش فیوچریسم طریقه نمایش دادن حرکات است. در این جنبش زندگی مدرن را با استفاده از خطوط ضخیم نشان می داند که چشم بیننده را به آن سمت هدایت کنند.

جنبش ساختارگرایی
ریشه این کلمه، اصطلاحی است که از آن برای ترکیب بندی انتزاعی نقوش استفاده می شود. پیکاسو اولین هنرمند این سبک بود که بر اساس اصول کلاژ، آثار هنری خود را با استفاده از چوب، حلب و مقوا می ساخت.

سوپرماتیسم یا والاگرایی
این جنبش در آغاز قرن بیستم توسط کازیمیر ماله ویچ و در روسیه آغاز شد. عنصرهای اصلی این سبک مربع، دایره، صلیب و سه گوش است. رنگ های استفاده شده در این سبک هنری یکدست و نیز سیاه و سفید هستند.

دی استیل
این نام دارای ریشه هلندی و به معنی سبک می باشد. هنرمندان این دوره به خلق هنر انتزاعی با استفاده از شکل های افقی و عمودی اعتقاد داشتند. اشکال و رنگ ها در این سبک برای نشان داده احساسات درونی و بیرونی هنرمند به کار می رفت.

دادائیسم احساسی ترین جنبش هنر مدرن
واژه دادا در فرانسوی به معنی اسب است و هیچ معنی ویژه دیگری ندارد، برخی بیان کرده اند که این اولین کلمه ای است که یک کودک به زبان می آورد، پس نشانگر احساسات کودکی است. ویژگی اصلی این سبک مخالفت با عقل و اعتقاد به شانس در خلق اثر هنری مدرن است. جنبش دادا یک جنبش انقلابی در اوایل قرن 20 است.

سورئالیسم ویژه ترین جنبش هنر مدرن
سورئالیسم یا همان فرا واقع گرایی یک مکتب ویژه است که به دنبال کشف درون ذهن ناخودآگاه انسان گام برداشته است. آن ها از ذهنیات انسان برای خلق اثر هنری استفاده می کردند. از مهم ترین نقاشان این سبک می توان سالوادور دالی، مایکل شوال و پابلو پیکاسو را نام برد.
برخلاف جنبش های دیگر، سورئالیسم به انتخاب تکنیک ها و رنگ ها از طریق موضوع های بصری می پردازد. این جنبش در سال 1924 به وجود آمد. در این جنبش تأکید زیادی بر آزادی خلاقیت وجود دارد. تکنیک های این جنبش بسیار زیاد هستند اما تکنیک به تصویر درآوردن آثار رؤیایی در بین آن ها از همه شایع تر است.
اکنون که به عنوان یک طراح با جنبش های هنر مدرن آشنا شدید می توانید آثار هنرمندانی که نام برده شد را ببینید و با دیدن یک تابلو نقاشی، سبک آن را تشخیص دهید.

جمع بندی
ما در آموزشگاه آنلاین تصویرسازی پویا اندیش انواع جنبش های هنر مدرن را بیان کردیم. البته بدون شک نکته های کلیدی و حائز اهمیت در این زمینه بسیار است که ما نیز سعی کردیم تا آنچه برای شما ارزشمندتر است را در این فضای محدود به شما ارائه کنیم. قطعاً اگر همراه ما باشید و سایر مقالات ما را دنبال کنید در روزهای آینده به نکته های ظریف تر و روش های کامل تر در زمینه تصویرسازی خواهیم پرداخت.
سوالات متداول آشنایی با جنبش های مهم در هنر مدرن
چرا در دوره مدرن، هنرمندان از سنتهای گذشته فاصله گرفتند ؟
در این دوره، باور به خلاقیت فردی و بیان احساسات نو باعث شد هنرمندان خود را از قواعد سخت قدیمی رها کنند. آنها میخواستند نگاه تازهای به سوژهها داشته باشند و از چارچوبهای سنتی عبور کنند.
چگونه تحولات صنعتی بر شکلگیری جنبشهای هنر مدرن اثر گذاشت؟
انقلاب صنعتی، زندگی مردم را متحول کرد و فناوریهای نوین به میان آمد. هنرمندان با دیدن سرعت پیشرفت و دگرگونی شهرها، از این فضای تازه الهام گرفتند و آثارشان را با ایدههای مدرن آمیختند.
چه خصوصیاتی جنبشهای هنر مدرن را از سبکهای پیشین متمایز میکند؟
یکی از اصلیترین خصوصیات، آزادی در انتخاب فرم و رنگ است. تمرکز بر احساسات شخصی، استفاده از مواد غیرمرسوم و توجه به ایدههای خلاقانه هم از دیگر ویژگیهای مهم آثار مدرن به شمار میرود.
چرا جنبشهای مدرن به تکثر سبکها و ایسمهای متنوع رسیدند؟
هر گروه هنری با رویکرد متفاوتی به جامعه و دگرگونیهای زمانه نگاه میکرد. این گوناگونی دیدگاهها باعث شد مکاتب جدیدی مثل امپرسیونیسم، کوبیسم، اکسپرسیونیسم و سوررئالیسم ظهور کنند.
چطور آثار هنرمندان مدرن با مفاهیم فلسفی پیوند پیدا میکند؟
نگاه نوگرا به انسان و جهان، هنرمندان را به جستوجوی معنای عمیقتر کشاند. گاهی با الهام از تفکرات فیلسوفان، فرمها و رنگهای متفاوتی را به کار میبردند تا احساس درونی یا پرسشهای ذهنی را نشان دهند.
چه نقشی برای بیننده در تفسیر آثار جنبشهای هنر مدرن در نظر گرفته شده است؟
در بیشتر سبکهای مدرن، نگاه هر بیننده بخشی از معنی اثر را شکل میدهد. از آنجا که اثر حاوی نشانهها و فرمهای آزاد است، مخاطب میتواند برداشت شخصی خود را داشته باشد و با اثر تعامل کند.
آیا ردپای جنبشهای هنر مدرن در دیگر شاخههای هنری هم دیده میشود؟
بله، علاوه بر نقاشی و مجسمهسازی، سبکهای مدرن در معماری، عکاسی، طراحی گرافیک و حتی سینما هم اثر گذاشتند. ایدههای آزادانه و ساختارشکنانه بهسرعت در دیگر حوزههای هنری گسترش یافت.
چرا برخی از آثار هنرمندان مدرن در نگاه اول گیجکننده به نظر میرسد؟
زیبایی در آثار مدرن گاهی به شکل انتزاع و سادگی بیان میشود. عدم شباهت به واقعیت و نبود الگوی سنتی ممکن است عجیب به نظر برسد، اما این آزادی کمک میکند هنرمند احساس درونی و مفاهیم ذهنی را راحتتر منتقل کند.
چطور شور و احساس در جنبشهای هنر مدرن پررنگتر شد؟
تماشای واقعیتهای دنیای معاصر، جنگها و دگرگونیهای اجتماعی باعث شد هنرمندان احساساتشان را شدیدتر بیان کنند. فرمهای تند، رنگهای درخشان و حذف جزئیات غیرضروری، نقش مهمی در ایجاد حالوهوای پرشور ایفا کردند.
چگونه میتوان آثار مدرن را بهتر شناخت و تحلیل کرد؟
بررسی سبک مورد نظر، آشنایی با پیشینۀ هنرمند و درک فضای تاریخی زمان خلق اثر، کمک زیادی میکند. همچنین تماشای آثار گوناگون جنبشهای هنر مدرن کنار خواندن نقدها و تحلیلها، دریچههای تازهای به سوی درک معنا میگشاید.
چه عواملی باعث شد هنرمندان مدرن از رنگهای تند و ترکیببندیهای متفاوت استفاده کنند ؟
دنبال کردن حس آزادی و بیان هیجانات، هنرمندان را به آزمودن رنگهای غلیظ و چینشهای غیرمعمول کشاند. این کار به آنها فرصت میداد حالوهوای درونی و نگرش خاص خود را به شیوهای چشمگیر نشان دهند.
چرا در برخی جنبشهای هنر مدرن از شکلهای ساده و خطوط شکسته استفاده میشود؟
سادهسازی و تغییر شکل سوژهها، راهی برای رهایی از محدودیتهای سنتی است. با حذف جزئیات اضافه، توجه به اصل مفهوم یا حس اثر بیشتر میشود و نگاه بیننده به جوهرۀ اصلی کار هدایت میشود.
چطور مسائل اجتماعی و سیاسی در جنبشهای هنر مدرن نمود پیدا میکند؟
هنرمندان نوگرا اغلب تحت تأثیر شرایط زمانه خود بودند. اعتراض به بیعدالتی، جنگ، نابرابری یا حتی ستایش پیشرفتهای علمی و صنعتی ، در قالبهای گوناگون و با زبان خاص جنبشهای مدرن به نمایش درمیآمد.
آیا جنبشهای هنر مدرن به فرهنگهای بومی هم توجه دارند؟
بعضی هنرمندان با آمیختن تکنیکهای غربی و نشانههای فرهنگی سرزمین خود، به بیان تازهای رسیدند. این پیوند میان سنت و مدرنیته باعث شد آثارشان هویت ویژهای پیدا کنند و فراتر از مرزهای جغرافیایی درک شوند.
چطور نگاه علمی و روانشناسانه وارد آثار مدرن شد ؟
در دورانی که روانشناسی رشد کرد و توجه به ضمیر ناخودآگاه بیشتر شد، هنرمندان هم شیفتۀ بیان رؤیاها و احساسات درونی شدند. این موضوع باعث شکلگیری سبکهایی شد که به عواطف پنهان و حالات ذهنی میپرداختند.
چگونه برخی هنرمندان مدرن به الهام از هنرهای شرقی و آفریقایی روی آوردند؟
با سفر و آشنایی با فرهنگهای مختلف، هنرمندان مجذوب نمادها و فرمهای هنری شرقی و آفریقایی شدند. سادهسازی، نمادپردازی و استفاده از رنگهای پرشور در این هنرها، منبع الهام ارزشمندی برای آثار مدرن شد.
چرا در بعضی از سبکهای مدرن، طنز و هجو دیده میشود؟
بخشی از جنبشهای نوگرا تلاش میکردند از طریق شوخی و کنایه، به نقد جامعه و ساختارهای رسمی بپردازند. این رویکرد انتقادی گاه سبکتر بیان میشد تا مخاطب را به فکر وادارد و مرز بین واقعیت و فانتزی را کمرنگ کند.
چطور ارتباط مستقیم با مخاطب در هنر مدرن پررنگتر شد؟
بعضی هنرمندان نمایشگاهها یا پرفورمنسهایی ترتیب میدادند که در آن مخاطب هم بخشی از اثر میشد. این شیوه تعامل باعث شد مردم بیش از قبل خود را در هنر شریک بدانند و با آن ارتباط نزدیکتری برقرار کنند.
آیا میتوان گفت هنر مدرن همچنان جریان دارد؟
با اینکه سبکهای جدیدتر مثل هنر معاصر یا پستمدرن شکل گرفتهاند، ایدههای اصلی مدرنیسم هنوز هم در آثار هنرمندان دیده میشود. میل به خلاقیت بیحد و بیان شخصی آزاد همچنان در فضای هنری امروز جریان دارد.
چه نقشی عکاسی و سینما در جنبشهای هنر مدرن بازی کردند؟
ورود دوربین عکاسی و اختراع سینما افق جدیدی در بیان دیداری گشود. ترکیب مفهوم حرکت و لحظههای ناب تصویری، هنرمندان را به ابداع فرمهای تازه و ساختارشکنانه سوق داد که در نقاشی و طراحی نیز نمود یافت.
چطور میتوان از هنر مدرن در آموزش کودکان و نوجوانان استفاده کرد؟
نگاه آزاد و رها از قیدوبند در آثار مدرن، تخیل و خلاقیت کودکان را تقویت میکند. با آشنا کردن آنها با فرمها و رنگهای متفاوت، امکان تجربهگری و بیان افکار شخصی را به روشی جذاب فراهم میآوریم.
آیا جنبشهای هنر مدرن برای همه افراد قابل درک هستند؟
بخشی از جذابیت آثار مدرن، نیاز به تفسیر شخصی دارد و ممکن است هر کس برداشت متفاوتی داشته باشد. درک کامل، به آشنایی با فضای تاریخی و ویژگیهای سبک کمک میکند، اما این به معنای سختبودن اثر نیست.
چرا در بسیاری از آثار مدرن از تکنیک کلاژ یا مواد غیرمتعارف استفاده میشود ؟
ایده اصلی مدرنیسم، تجربهگرایی و جستوجوی راههای نو برای بیان است. ترکیب کاغذ، پارچه، چوب یا حتی زبالههای روزمره با رنگ و بوم، دنیایی از امکانات تازه ایجاد میکند که مرز هنر و زندگی را به هم نزدیکتر میکند.
چگونه میتوان آثار مدرن را با دید بازتری تحلیل کرد؟
پرهیز از قضاوت سریع و تلاش برای درک فضای ذهنی هنرمند، نخستین گام است. گاهی بهتر است حس درونی خود را در برابر رنگها و فرمها آزاد بگذاریم و به دنبال پیامی عمیقتر از آنچه در نگاه اول میبینیم باشیم.
چه آیندهای برای جنبشهای هنر مدرن قابل تصور است؟
با گسترش فناوریهای نو، مرزهای هنر به شکلهای دیجیتال و تعاملی نیز کشیده شده است. درواقع روح آزادگی و نوگرایی هنر مدرن همچنان ادامه دارد و در ترکیب با ایدههای جدید ، آثاری متفاوت و شگفتانگیز خلق میشود.
سبک هنری مدرن یا مدرنیسم در واقع شاخه ای از هنر است که شامل چندین شاخه و زیر مجموعه شده و در آن ایده های مدرن همسو با تحولات اجتماعی و فرهنگی دنبال می شود. در واقع در سبک مدرن هنرمندان با گذر کردن از ایده ها و سبک های سنتی سعی دارند تا در آثار هنری خود ردپایی از تغییر و تحولات دنیای مدرن را با استفاده از آثار بصری و هنری نشان دهند. حال ممکن است در این سبک هنرمند از نقاشی با شیوه های مختلف استفاده کند یا این که از دیگر شاخه های هنر برای نمایش آثار مدرن خود کمک بگیرد.
همزمان با ظهور هنر مدرن، مدرنیسم خود با تغییرات تدریجی طی سال ها پیشروی کرد و در این دوره سبک های متفاوتی در قالب هنر مدرن ظاهر شدند. در هر یک از این سبک ها یک ایدئولوژی به خصوص دنبال می شود و هنرمندان بر اساس شرایط فرهنگی و اجتماعی جامعه، یک نظریه و سبک مشخص را در کارهای خود دنبال می کنند. به این سبک های متفاوت در هر دوره که هر یک مفهوم و پیامی مشخص را ارائه می دهد، جنبش هنری در سبک مدرن گفته می شود.
یکی از سبک های بسیار محبوب در هنر مدرن سبک فیوچریسم است که همان طور که از نام آن هم می توان متوجه شد این سبک هنری بیشتر به آینده نگاه می کند. در نتیجه شاخصه های بارز آن شامل نمایش پیشرفت های تکنولوژی در آثار هنری، سرعت، پیش بینی هایی در خصوص آینده جهان و انسان ها و مواردی از این دست می شود. در سبک فیوچریسک هنرمندان به دنبال از بین بردن تمامی نمادهای مربوط به گذشته هستند و تنها نگاهی رو به جلو دارند.