در یک نمایش تئاتر عناصر مختلفی با هم ترکیب می شوند تا یک نمایش آنگونه که باید دیده شود و تاثیر خود را داشته باشد. عناصر طراحی در تئاتر شامل اجزای بصری و صوتی می شود که برای ایجاد ظاهر و احساس یک نمایش مورد استفاده قرار می گیرند. این عناصر و اجزا می تواند شامل همه چیز شود، از طراحی صحنه گرفته تا طراحی لباس تئاتر، طراحی نور صحنه و صدا.
در این راستا باید یک تیم طراحی خوب با هم کار کنند تا یک چشم انداز منسجم و عالی برای تولید ایجاد کنند. در این زمینه هر عنصر باید از عناصر دیگر حمایت کرده و آنها را تقویت کند. بصورت کلی با توجه به عناصر مختلف دخیل در اجرای یک نمایش تئاتر، طراحی می تواند یکی از چالش برانگیزترین جنبه های یک نمایش باشد. این طراحی شاخه های مختلفی را شامل می شود که یکی از آنها طراحی لباس نمایشی است. در این بخش از سایت پویا اندیش با ما همراه باشید تا بیشتر با مفاهیم طراحی لباس تیاتر، تفاوت آن با طراحی صحنه و مهارت های مورد نیاز در این خصوص شویم.

طراحی لباس صحنه چیست؟
طراحی لباس صحنه یک فرایند مشارکتی است که در آن یک تیم کار طراحی لباسها را بر اساس داستان و موضوع نمایش انجام می دهد. این لباس ها به نحوی طراحی می شوند که با جزئیات خود نشان دهنده ماهیت و داستان شخصیت های یک نمایش باشند.
طراحی لباس صحنه یک طراح از جزئیات و ترکیبهای متعددی استفاده میکند تا بتواند دیدگاه مناسب و قابل درک از شخصیتهای داستان رابه بیننده ببخشد. این لباس ها با جزئیاتی که دارند از بعد روانی می توانند بخشی از داستان یک نمایش را تعریف کنند.
در طراحی لباس نمایشی علاوه بر پوشاک سایر جزئیات از جمله اکسسوری ها و زیورآلات مختلف نیز مورد استفاده قرار می گیرد تا به صورت کامل شخصیت ها را برجسته کرده و نمایش دهد. طراحی لباس صحنه بخشی مهم و تخصصی در سینما، تلویزیون و تئاتر، اپر، کنسرت های موسیقی و … است. طراحی لباس تئاتر را می توان به عنوان زیر مجموعه ای از طراحی لباس صحنه در نظر گرفت که در آن اختصاصا لباس ها برای یک نمایش تئاتر طراحی می شوند.

تفاوت طراحی لباس صحنه و طراحی صحنه
شاید در هنر نمایش ایران هنوز به صورت کامل تفکیکی بین طراحی لباس صحنه با طراحی صحنه وجود نداشته باشد، اما در واقعیت این دو از هم مجزا هستند. با این حال طراحی لباس کاملا با طراحی صحنه متفاوت است. در طراحی لباس یک طراح باید از یک سو با مفاهیم و مهارت های طراحی لباس آشنا باشد و در ادامه با داشتن درکی روشن از داستان و صحنه نمایش، بتواند لباس شخصیت ها را دقیقا مطابق روند داستان، ماهیت شخصیت ها و سایر جزئیات در طراحی صحنه، طراحی کند. در این زمینه طراح از پوشاک، اکسسوری ها، زیورآلات، کیف، کلاه، کفش و … استفاده می کند.
در مقابل طراحی لباس صحنه، طراحی صحنه کل فضای نمایش را شامل می شود و در آن طراح باید نور، دکور، رنگ ها، اجزا و اشیای مختلف صحنه نمایش را طراحی کند. در یک کلام می توان طراحی صحنه را طراحی دکور صحنه نمایش در نظر گرفت.
با این حال به نوعی می توان طراحی لباس صحنه را به عنوان بخشی از طراحی صحنه در نظر گرفت. نکته مهم این که حتی با جدا در نظر گرفتن این دو شاخه از هم و تخصصی بودن هر یک از آنها، باز هم ارتباط و اتصال شان به هم الزامی است و باید انسجام لازم در طراحی لباس ها با طراحی صحنه مشاهده شود.

تفاوت طراحی لباس سینما با طراحی لباس تئاتر
درست است که هم طراحی لباس سینما و هم طراحی لباس تئاتر هر دو بخش مهمی از طراحی لباس صحنه محسوب می شوند، اما هر دوی این ها به صورت کامل از هم مجزا هستند و تفاوت های زیادی بین آنها وجود دارد.
در خصوص طراحی لباس ها برای سینما از آن جایی که این لباس ها قرار است در کلوزآپ مقابل دوربین قرار بگیرند توجه به جزئیات در آنها بسیار مهم تر است.
در نتیجه طراح لباس سینما باید به جزئیات لباس توجه زیادی کند و کوچک ترین موارد را نیز در طراحی لباس ها لحاظ کند.
از این رو شاید دقت به ریزترین جزئیات در آنها چندان مهم نباشد و بیشتر استایل و ساختار کلی لباس ها اهمیت دارد. در نتیجه معمولا عناصر لباس مورد نظر یا تلطیف می شوند یا در خصوص آنها اغراق صورت می گیرد.
نکته دیگر این که معمولا سبک های مدرن و روزمره در طراحی لباس سینما مد نظر است. این در حالی است که بسته به تم و موضوع نمایش، طراحی لباس تیاتر با طرح های اغراق آمیزتر و متفاوت تری انجام می شود. برای مثال الگوهای برجسته و بیشتر در لباس ها، رنگ های ترکیبی و متضاد، کنتراست های قابل توجه در طرح ها، ایده های برگرفته از لباس های سنتی و تاریخی، دامن های بسیار بزرگ، آستین های پف کرده و … از شاخص ترین مدل هایی است که برای طراحی لباس های تئاتر مورد استفاده قرار می گیرد. از طرفی خود نورپردازی صحنه موجب برجسته تر شدن برخی جزئیات مانند رنگ و طرح لباس ها می شود.

مهم ترین مراحل طراحی لباس صحنه
به صورت کلی در طراحی لباس تئاتر باید با در نظر گرفتن سایر عناصر نمایش و طراحی صحنه، برای اجرای هر چه بهتر نمایش با استفاده از لباس ها، رنگ ها، فرم ها، بافت ها، الگوها، خطوط و … یک جریان بصری را ایجاد کرد. تمامی پروژه های طراحی لباس نمایشی مستلزم رعایت تعادل در تمامی این عناصر است.
با داشتن یک درک درست از این موارد، در مرحله بعدی طراح لباس تئاتر باید به دقت نمایش نامه را مطالعه کند و با داشتن یک درک درست از نمایش و اجرا، به صورت کامل به تجزیه و تحلیل داستان مورد نظر بپردازد. این مرحله برای به دست آوردن یک دیدگاه درست از آن چه که باید طراح در دیزاین لباس های تئاتر در نظر بگیرد موثر است.
قبل از شروع طراحی لباس نمایشی طراح با سایر عوامل اجرا از جمله کارگردان نیز گفت و گو می کند و طرفین دیدگاه های خود را با هم به اشتراک می گذارند. در این گفت و گو کارگردان به صورت کامل در مورد شخصیت ها با طراح صحبت کرده و طراح نیز ایده ها و نظرات خود را با کارگردان و سایر عوامل به اشتراک می گذارد.
در ادامه طراح لباس تئاتر باید در خصوص کاراکترهای داستان بررسی های جامعی را صورت دهد تا بتواند درک بهتری از آنها و شخصیتی که دارند را به دست آورد.
این تحقیق و بررسی به طراح لباس کمک می کند تا هر چه بهتر بتواند کار طراحی لباس شخصیت ها را انجام دهد و با خلاقیت بیشتری در خصوص طراحی لباس شخصیت های داستان ایده پردازی کند.
در ادامه نیز به صورت عملی کار طراحی لباس ها انجام می شود. ترسیم الگوها و طرح ها روی کاغذ و تکمیل طرحها با استفاده از رنگ آمیزی، از مراحلی است که برای طراحی لباس دنبال می شود.
در نهایت زمانی که طرحهای اولیه ترسیم و تکمیل شدند، بعد از تایید نهایی توسط کارگردان نمایش، طرحهای نهایی شده برای اجرا ارائه می شوند تا مطابق آنها لباس کاراکترها به صورت دقیق تولید شود.

مهارت های مهم طراحان صحنه در تئاتر
یک طراح لباس تئاتر باید دانش و مهارت های تخصصی مورد نیاز در این زمینه را به دست آورد. این مهارت ها در کیفیت نهایی کار و تطابق لباس های طراحی شده با داستان و کلیت نمایش تاثیر زیادی خواهد داشت. بخشی از مهارتهای مربوط به توانایی های فردی طراح می شود. و برخی دیگر نیز به دانش و مهارتهای اختصاصی طراحی لباس و ترسیم الگو مربوط می شود.
برای اطلاعات بیشتر از اصول طراحی مد بخش مربوط به آن را حتما مطالعه نمایید.

مهارت فردی و خلاقیت های طراح لباس نمایشی
مهارتهای فردی یک طراح باید در درجه اول بتواند بخوبی با سایر عوامل صحنه از جمله کارگردان، طراح صحنه، طراح نور و صدا، بازیگران و … تعامل داشته باشد و با ارتباطی موثر بتواند طراحی لباس تئاتر را بسیار دقیق تر و واقع گرایانه تر انجام دهد. از طرفی نیز میزان خلاقیت طراحان و آشنایی آنها با اصول طراحی اهمیت دارد.
طراح لباس تئاتر خلاق باید به خوبی بتواند از منابعی که در دسترس دارد استفاده و در ایده پردازی برای طراحی لباس نمایشی پیشرو باشد.
استفاده از کتاب طراحی لباس تئاتر یا استفاده از منابع آنلاین می تواند به افزایش خلاقیت طراحان لباس تیاتر کمک زیادی کند.

همسو شدن طراحان با مد روز و توانایی استفاده از منابع
طراحان باید با مد روز آشنایی کامل داشته باشند و بتوانند به خوبی روند مد جهانی را دنبال کنند. آشنایی با سبکهای مختلف، با روندهای مد روز، توانایی درک ارتباط بین نمایشنامه، شخصیتها و لباس آنها،با لباسهای تاریخی و داستان پنهان شده است . پشت آنها و از همه مهمتر آشنایی با انواع سبک لباسهای مورد استفاده در تئاتر از جمله این مهارتهاست. او به خوبی با مفاهیم کتاب طراحی لباس تئاتر آشنایی دارد و می تواند از این مفاهیم اصولی و تخصصی در کار خود استفاده کند.

آشنایی طراحان لباس تئاتر با اصول و مبانی طراحی لباس
در نهایت یک طراح باید به خوبی با نحوه طراحی لباس، الگوسازی و ترسیم الگو آشنا باشد. مهارتهای نقاشی و طراحی، نحوه ترسیم الگوها روی کاغذ، بافت شناسی، آشنایی با انواع پارچه و … را تقویت کند. یک طراح باید به خوبی بتواند بهترین و مناسب ترین پارچه و بافت ها را برای طراحی لباس تئاتر انتخاب کند. در پویا اندیش می توانید بیشتر با اصول طراحی لباس، بافت شناسی و انتخاب پارچه مناسب در طراحی آشنا شوید.
✅ با بهترین اساتید | ✅ با مدرک معتبر |
✅ یادگیری با تضمین | ✅ ویژه بازار کار |
روی لینک زیر کلیک کن

بهترین طراحان لباس تیاتر ایرانی
در ایران می توان به نام های برجسته و درخشانی در زمینه طراحی لباس تئاتر اشاره کرد. طراحان در زمینه طراحی مهارتهای بسیار بالایی دارند و اکثر آنها با سبک خاص خود شناخته و نام آنها را در نمایشنامه ها مشاهده کرد.
آشنایی آنها مهمترین سبکهای لباس ایرانی و مهارتشان برای برجسته تر کردن در طراحیهایی که انجام میدهند،آنها را به عنوان بهترین طراحان لباس کرده است.
توانایی آنها در طراحی لباس، اکسسوری ها، زیورآلات، کیف و کفش های مخصوص برای یک نمایش تئاتر قابل توجه است.
در آموزشگاه طراحی لباس پویااندیش افراد برجسته ای در این زمینه فعالیت می کنند و مفاهیم،مبانی اصلی طراحی لباس نمایشی را آموزش می دهند.

سوالات متداول
به صورت کلی هفت المان اصلی در طراحی لباس تیاتر شامل رنگ ها، خطوط، فرم ها، بافت ها، الگوها و اشکال می شود.
لباس در نمایش همان چیزی است که بازیگران هنگام اجرا می پوشند و این لباس باید بیانگر شخصیت، دوران تاریخی و سبک تولید نمایش مورد نظر باشد.
به صورت کلی چهار نوع سبک اصلی لباس که در تئاتر مورد استفاده قرار می گیرد شامل سبک تاریخی، لباس های فانتزی، لباس های رقص و سبک مدرن می شود.
مطالعه بیشتر:














