شنیدن، یکی از بخش های اصلی از تجربه زندگیست. متاسفانه، بسیاری از افراد آنچنان در بخش گفتاری غرق شده اند که بخش شنیداری را فراموش کرده اند.
صداها ، در حالیکه افکارمان را با احساسات جدید شبیه سازی میکنند ، به ما نشانه هایی در مورد اطراف ما میدهند. در جهان زبان شناسی، واج ها و ساختار های واجی لغات تکی، عبارتها و جملات، بمنظور غنی سازی مکالمه ی ما استفاده میشوند.
همگی، لایه ای رنگی از معناها و احساسات به صحبت ما می افزایند. از آنجا که صداها نقش مهمی را در تجربه ی ما ایفا میکنند، دقیق تر کردن مهارت های شنیداری دانش آموزان شما به آنها کمک میکند تا زبان را براحتی و بصورت تعاملی بکار برده و از آن بهره ببرند. تقویت مهارت شنیداری به ما کمک میکند تا درک بهتری از درس و آموزش داشته باشیم.

چرا تقویت مهارت شنیداری انگلیسی برای دانش آموزانی که آن را بعنوان زبان دوم می آموزند، مهم و حیاتی است؟
در حالی که متاسفانه در بسیاری از کلاس های آموزش زبان انگلیسی ، تقویت مهارت شنیداری نادیده گرفته میشود، شنیدن، به اندازه صحبت کردن اهمیت دارد.
در واقع، درک دقیق و مناسب از یک پیام، حتی خجالتی ترین دانش آموزان زبان انگلیسی را تشویق خواهد کرد تا بطور قوی تری در شرایط ارتباطی، شرکت کنند.
گوش کردن یک هنر است، راهی است که ما با دیگران ارتباط برقرار میکنیم.

برای دانش آموزانی که زبان انگلیسی را بعنوان زبان دوم می آموزند، تبدیل شدن به شنوندگانی با کفایت بسیار مهم است، چون:
- دانش آموزانی که زبان انگلیسی را بعنوان زبان دوم می آموزند، بیشترین وقتشان را بر خلاف خواندن و نوشتن، مشغول شنیدن هستند.
- گوش کردن موثر، ارتباط سالم را ارتقا میبخشد.
- داشتن تبحر در مهارتهای شنیداری، دانش آموزان را قادر میسازد تا دستور العمل ها و اطلاعات را بفهمند، و بطور مناسب آنها را دنبال یا به آنها پاسخ دهند.

تقویت مهارت شنیداری ؛ مکالمه، یک مسیر دو طرفه است.
چون در هر تعاملی یک گوینده و یک شنونده وجود دارد، یک مکالمه موثر زمانی گسترانده میشود که گوینده بتواند تا حدی واضح صحبت کند، درحالیکه شنونده بتواند ماهرانه آن پیام را دریافت کند، لغات و معنای آنها را در آن شرایط درک کند، هدف گوینده را بسنجد و با شکل های مناسب اجتماعی و فرهنگی زبانی و غیر زبانی، پاسخ دهد.
بمنظور اینکه به دانش اموزانتان کمک کنید تا اعتماد بنفس و مهارت خود را برای شنیدن، پاسخگویی و تعامل در یک مکالمه بهبود بخشند، بیایید تا آنها را با چندین فعالیت شنیداری سرگرم کننده، تقویت کنیم.
بیشتر بخوانید: خواندن داستان انگلیسی برای آموزش زبان

5 فعالیت شنیداری برای دقیق تر کردن تقویت مهارت شنیداری
1. در مسیر تقویت مهارت شنیداری دانش آموزانتان ،گوش کنید و همراه با هم بخوانید.
ممکن است دانش آموزانتان لغات را به تنهایی بشناسند. با اینحال، زمانی که لغات با هم در قالب یک جمله قرار میگیرند، مقدار زمانی که صرف شناسایی و پردازش آنها میشود، ممکن است موجب سراسیمگی دانش آموزان شما شود.
برای اینکه به دانش آموزانتان تجربه ای از چگونگی استفاده از لغات در زندگی واقعی بدهید، کاری کنید تا با دقت به شما گوش دهند و همراه با شما بخوانند.
کتاب های صوتی بسیار مفیدند، چراکه دانش اموزان را قادر میسازند تا هنگامیکه به این کتابها گوش میدهند، متن همراه آن را نیز دنبال کنند.
بدین شکل، آنها میتوانند خودشان را با صداهای انگلیسی آشنا سازند.

2. املاء داستان: گفتن جملات، نه لغات، کمکی در راه تقویت مهارت شنیداری
تصویرگران پویا اندیش یکی از طرفداران پر و پا قرص استفاده از زبان در شریاط اجتماعی ست.
در حالیکه املاء، قطعا یکی از بخش های برنامه درسی من میباشد، ترجیحا میتوانید تا یک ویژگی ابداعی به این “آزمون” به ظاهر ترسناک، بدهید. دانش آموزان موظفند تا لغات را شناسایی و آنرا درک کنند.
این تمرین دانش آموزان را به چالش میکشد تا بر روی آنچه که گفته میشود، تمرکز کنند، در حالی که همچنان جمله ها برای آنها املاء میشود، آنها به لغات نیز گوش میدهند.
چالشی برای معلمان: از لغات و جملات مورد نظرتان استفاده کنید تا داستانی را بگویید که نه تنها مهارت های شنیداری آنها را دقیق تر سازد، بلکه داستان جالبی را نیز بشنوند.
بیشتر بخوانید: تقویت مهارت نوشتاری در زبان انگلیسی

3. تقویت مهارت شنیداری با چشمان بسته : یادگیری در تاریکی
آیا تا بحال کنجکاو شده اید که اگر یکی از حس هایی که به آن متکی هستید، از شما جدا شود، جهان چگونه خواهد شد؟ بازی “چشم بستن” با گرفتن بینایی از شما، دقیقا همین کار را میکند.
نقشه بازی
- دانش آموزانتان را به دو تیم تقسیم کنید.
- هر هم تیمی موظف است تا از تیم برای خود همراهی بیابد و تصمیم بگیرند که چه کسی “رهبر” و چه کسی “پیرو” باشد.
- چشمان “پیرو” بسته میشود و او باید یک جابجایی ساده را انجام دهد، مانند اینکه او مدادی را بگیرد و بر روی میز شخص مشخصی قرار دهد.
- به “رهبر” یک کارت وظیفه داده خواهد شد و او مسئول است تا به “پیرو” کمک کند تا با موفقیت به مقصد برسد.
- زمانیکه “پیرو” با موفقیت این وظیفه را انجام داد، جفت بعدی از “رهبر” و “پیرو” شروع به انجام وظیفه ای جدید و متفاوت میکنند.
- تیمی که همه ی وظایف را با موفقیت انجام دهد، برنده است.

4. بازی تلفن برای تقویت مهارت شنیداری
تلفن یک بازی راحت و بی انتها در کلاس است.
درحالیکه روش سنتی دهان به دهان نقل کردن پیام در یک صف از دانش آموزان سرگرم کننده است، میخواهیم تا تلفن را کمی متفاوت بازی کنیم تا روحیه ی بدست آوردن گنج را وارد بازی کرده باشیم .
مواد مورد نیاز بازی تلفن برای تقویت مهارت شنیداری
20 گنج ( من میخواهم که از کارت استفاده کنم.) 20 یادداشت (هر کدام، مکان کارت را توضیح میدهد.)
نقشه بازی
- 20 کارت را در 20جای مختلف کلاس پنهان کنید.
- بسته به اندازه کلاس شما، دانش آموزان را به دو یا سه گروه تقسیم کنید.
- کارت ها را به 2 یا 3 ستون جداگانه تقسیم کنید. اگر تعداد کارت ها درست در نیامد، کارتی را جدا کرده و از آن بعنوان کارت جایزه استفاده کنید.
- نفر اول یک کارت را از ظرف خود بردارد و آن را برای نفر دوم در صف زمزمه کند. سپس این پیام تا نفر آخر دهان به دهان منتقل شود. شخص آخر مسئول پیدا کردن کارت است.
- اگر نفر آخر موفق شود، او کارت را بر میگرداند و یک امتیاز را برای تیمش بدست می آورد. سپس نفر آخر به نفر اول تبدیل خواهد شد تا یادداشت دیگری را از ظرف بردارد.
- اگر در این بین، پیام از دست برود، نفر آخر میتواند درخواست تکرار کند و پیام تکرار شود و دوباره دهان به دهان منتقل گردد.
بسته به سطح دانش آموزان شما، شما میتوانید حداکثر تا سه بار برای تکرار برای هر شخص به آنها فرصت بدهید.
اگر فرصت های تکرار به پایان برسد، کارت به شما برگردانده میشود. نفر آخر تبدیل به نفر اول میشود و باید برای ادامه بازی، کارت جدیدی را انتخاب کند. - همچنان که دانش آموزان گنج ها را جمع میکنند، امتیاز بدست می اورند. بازی جذاب و مهیج میشود، چون تیمی که ستون های کارت خود را اول به پایان برساند، میتواند یادداشت های سایر تیم ها برای کسب امتیازات اضافی به دست بیاورد .
- در پایان بازی، امتیازات را بشمارید و برنده را اعلام کنید.

5. نور، دوربین، حرکت: لذت تقویت مهارت شنیداری از طریق رسانه
تقویت مهارت شنیداری و به طور کلی یادگیری زبان انگلیسی از طریق رسانه به دانش آموزانتان کمک میکند تا انگلیسی را همانند صحبت کردن افراد عادی، تمرین کنند و یاد بگیرند.
رسانه، تعاملی را تقلید میکند که شما از جهان واقعی خود تجربه میکنید. ویدئو ها و فیلم ها، نه تنها نشانه های زبانی را در شرایط موجود به دانش آموزان انتقال میدهند، بلکه نشانه های غیر زبانی را نیز در برمیگیرند.
این موضوع، تمرین شنیداری را به تجربه ای جذابتر تبدیل میکند. دانش آموزانتان را به دیدن فیلم و کلیپ های کوتاه و گوش کردن به آهنگ تشویق کنید. آنها را به همراه برگه های تمرین ضمیمه کنید تا ارزیابی کنید که دانش آموزانتان چقدر از آن را درک کردند.
همچنان که دانش آموزانتان، اعتماد شنیداری خود را بهبود میبخشند، شما میتوانید آنها را به خلق رسانه از خودشان دعوت کنید.
دانش آموزانتان را تشویق کنید تا خلاق باشند و با ضبط یک داستان، فیلم یا اهنگ، انگلیسی را امتحان کنند.
از آنها بخواهید تا 5 سوال مرتبط با چیزی که خلق کردند، بسازند، بنابراین همتایان آنها میتوانند از فواید یادگیری با شادی بهره مند شوند.


مکان های عالی برای گردآوری ویدئو های انگلیسی
این سایت، کلیپ و ویدئوهای متنوعی را در اختیار شما میگذارد که شامل ژانرهای مختلف، از شوخی تا گزارش های خبری رسمی، میشود.
همچنین، آهنگ ها و حتی حکایت هایی نیز وجود دارد که تصویر سازی دانش آموزان شما را گسترده تر میسازد. یکی دیگر از وبسایت های عالی، LearnEnglishFeelGood.com است.
این وبسایت شامل بخش هایی از فیلم ها است که معمولا 2 الی 3 دقیقه میباشند.
یک چیز بهتر از آن، این است که این وبسایت، فهرستی از سوالات را در پایان هر فیلم مطرح میکند که میتوان از آن برای آزمایش کردن دانش آموزان استفاده کرد.
استفاده از بازی و رسانه در درس های شنیداری برای دانش آموزانی که زبان انگلیسی را بعنوان زبان دوم می آموزند، آنها را قادر میسازد تا بطور مستقیم “زبان را در دنیای واقعی” تجربه کنند.
مهارتهای شنیداری دانش آموزانتان را با این بازی های جالب غنی سازید و مراقب آنها باشید تا همزمان، بازی و رشد کنند.
بیشتر بخوانید: تقویت تلفظ انگلیسی

سوالات متداول تقویت مهارت شنیداری انگلیسی برای کودکان
چرا تقویت مهارت شنیداری انگلیسی برای کودکان اهمیت دارد ؟
این مهارت پایهای برای یادگیری زبان است و به کودکان کمک میکند تلفظها، آهنگ جملات و لغات را بهتر درک کنند. توانایی شنیدن فعال باعث میشود بعدها در صحبتکردن و مکالمه هم راحتتر عمل کنند.
از چه زمانی باید آموزش شنیداری انگلیسی برای کودکان آغاز شود؟
از همان سنین پایین میتوان فرایند گوشدادن را شکل داد؛ حتی در ۳ یا ۴ سالگی. کودکان در این سن ذهن بازی دارند و صدا و زبان جدید را بهراحتی جذب میکنند.
چطور میتوان کودکان را به شنیدن فایلهای صوتی انگلیسی ترغیب کرد؟
استفاده از داستانهای کوتاه، شعرهای شاد، موسیقی کودکانه و حتی کارتونهای جذاب انگیزه آنها را بالا میبرد و علاقهشان را برای ادامه یادگیری حفظ میکند.
چرا در تقویت مهارت شنیداری نباید به ترجمه سریع متوسل شد؟
اگر مدام ترجمه شود، کودک فرصتی برای حدسزدن معنای کلمات از طریق بافت یا لحن گفتار پیدا نمیکند. بهتر است ابتدا کودک را تشویق کنید که مفهوم را خودش کشف کند.
آیا باید از کودکان بخواهیم همزمان با شنیدن، یادداشتبرداری کنند؟
برای کودکان خردسال، تمرکز بر گوشدادن کافی است. اما کودکان بزرگتر (مثلاً بالای ۸ سال) میتوانند واژگان یا عبارات جدید را بنویسند تا در ذهنشان بماند.
چگونه میتوان با کارتونهای انگلیسی مهارت شنیداری کودکان را تقویت کرد ؟
انتخاب کارتونهای کوتاه و متناسب با گروه سنی، تماشای آن به صورت مرتب و ایجاد گفتوگو درباره داستان و شخصیتها، کودک را درگیر میکند و مهارت شنیداریاش را بالا میبرد.
چه روشهایی برای بهبود تلفظ از طریق شنیدن وجود دارد؟
کودک میتواند پس از شنیدن جملات کوتاه، آنها را تکرار کند. تقلید لحن و تلفظ گوینده اصلی بهتدریج باعث میشود تلفظ و آهنگ صحبت کردنش بهبود یابد.
چطور میتوان کودکان را به شنیدن فایلهای صوتی طولانیتر عادت داد؟
ابتدا با فایلهای صوتی کوتاه داستانی یا آهنگهایی که کلمات را تکرار میکنند آغاز کنید و بهتدریج طول فایل یا پیچیدگی محتوای آنها را افزایش دهید.
چرا پرسیدن سوال درباره محتوای شنیدهشده مهم است؟
سوالات ساده مانند «داستان درباره چه بود؟»، «چه کسی چه کاری کرد؟» یا «چه چیزی یاد گرفتی؟» به کودک نشان میدهد باید گوشدادن فعال داشته باشد و مفهوم را درک کند.
چطور میتوان کودک را با انواع مختلف لهجهها آشنا کرد؟
استفاده از فایلها یا کارتونهای انگلیسی با لهجههای متنوع (بریتانیایی، آمریکایی، استرالیایی و غیره) باعث میشود کودکان قابلیت درک بالاتری کسب کنند.
آیا نیاز است هر روز برای تقویت شنیداری وقت بگذاریم؟
بله، تمرین روزانه حتی در جلسات کوتاه به تداوم یادگیری کمک میکند. مهم آن است که کودک دچار خستگی نشود و تنوع در محتوا داشته باشد.
چطور میتوان مهارت شنیداری را با فعالیتهای حرکتی ترکیب کرد؟
با انجام بازیهایی مانند تکرار دستورات ساده انگلیسی (مثلاً «Touch your nose») یا اجرای حرکاتی که در فایلهای صوتی گفته میشود، علاوه بر شنیدن، حرکت هم باعث ماندگاری بیشتر میشود.
آیا داستانگویی شفاهی در تقویت مهارت شنیداری تأثیر دارد؟
بله، وقتی والدین یا مربیان داستان کوتاهی را به انگلیسی روایت کنند، کودک مجبور است کامل گوش دهد و روال داستان را دنبال کند. این رویکرد بسیار مؤثر است.
چرا نباید برای کودکان فایلهای صوتی خیلی پیچیده پخش کرد؟
اگر محتوای فایل صوتی خیلی بالاتر از سطح فهم کودک باشد، دچار سردرگمی میشود و انگیزهاش را از دست میدهد. انتخاب محتوا باید کمی چالشبرانگیز اما قابل درک باشد.
چگونه میتوان به مرور زمان دامنه لغات شنیداری کودک را گسترش داد؟
پخش کردن فایلهای متنوع با موضوعات گوناگون (داستان، شعر، برنامههای کوتاه آموزشی)، تکرار واژگان مهم و صحبتکردن درباره آنها قبل و بعد از شنیدن، بسیار مفید است.
آیا گوشیدادن به آهنگهای انگلیسی کودکان را در تلفظ کمک میکند؟
قطعا؛ آهنگها ریتم و آهنگ را در ذهن کودک تثبیت میکنند و تلفظ برخی کلمات و عبارتها را راحتتر به خاطر میسپارند. اضافه کردن حرکت و رقص هم به جذابیت کمک میکند.
چطور والدین میتوانند در بهبود مهارت شنیداری کودک سهیم باشند ؟
با انتخاب محتوای مناسب، گوشدادن و صحبتکردن درباره آن همراه کودک، تشویق و اصلاح ملایم اشتباهات و ایجاد فضای شاد و مثبت هنگام شنیدن فایلهای صوتی.
چرا از نمایشهای صوتی یا پادکستهای مخصوص کودکان استفاده کنیم؟
نمایشها یا پادکستهای کوتاه با داستانهای مهیج بهصورت صوتی جذابیت ویژهای دارند. کودک را درگیر میکنند و به دلیل داشتن افکتهای صوتی، یادگیری شنیداری را تقویت میکنند.
آیا بازیهای آنلاین انگلیسی بر مهارت شنیدن تأثیر دارد؟
بله، بعضی بازیها دستورالعملهای صوتی دارند و کودک باید آنها را دنبال کند. این کار به شکل سرگرمکنندهای مهارت شنیدن و تمرکز را افزایش میدهد.
چگونه میتوان مطمئن شد کودک مطالب شنیداری را درک کرده است؟
طرح سؤال ساده درباره فایل صوتی و درخواست توضیح کوتاه یا انجام کاری براساس گفتههای فایل صوتی روشهایی برای سنجش درک کودک هستند.
چرا گفتوگو درباره فایلهای شنیداری بعد از گوش دادن مهم است؟
این گفتوگو اطلاعات دریافتشده را در ذهن کودک تثبیت میکند، نقاط ابهام را رفع میکند و به والدین یا معلم نشان میدهد چه بخشهایی برای کودک نامفهوم بوده است.
چطور باید با واژگان ناشناخته حین گوشدادن برخورد کرد؟
ابتدا باید کودک فرصت داشته باشد از بافت به معنای آنها پی ببرد. اگر هنوز گیج بود، میتوان توضیحی کوتاه داد یا از تصاویر و حرکات برای مفهومسازی استفاده کرد.
آیا تقلید صدای شخصیتهای فایل صوتی برای کودکان مفید است؟
بله، این تقلید نهتنها برای سرگرمی خوب است، بلکه تلفظ، لحن و ریتم گفتار شخصیتها را در ذهن کودک به شکلی طبیعی حک میکند.
چرا کودکان باید فایلهای صوتی دلخواهشان را انتخاب کنند؟
وقتی محتوای صوتی با علاقه و انتخاب خود کودک باشد، او با اشتیاق بیشتر گوش میدهد، تمرکز بالاتری دارد و نتیجه یادگیری موثرتر خواهد بود.
چطور میتوان مهارت شنیداری را با سایر مهارتها ترکیب کرد ؟
میتوان بعد از گوش دادن فایل صوتی، کودکان را ترغیب به نوشتن چند جمله درباره ماجرا کرد یا از آنها خواست بخشی از داستان را بازیگری کنند. این ترکیب مهارتها اثربخشی آموزش را افزایش میدهد.
داستان گویی یک تجربه اجتماعی مشترک است و پاسخی از شادی، ناراحتی، همدلی، هیجان و انتظار را بر می انگیزد که همه ی اینها موجب تقویت رشد اجتماعی و احساسی فرد میشود.
کلید موفقیت در داستان گویی، داشتن داستان مناسب برای توانایی ذهنی و زبانی کودکان است.
بله ، هم بصورت حضوری و هم بصورت آنلاین و غیرحضوری برگزار می کنیم. برای اطلاعات بیشتر به بخش دوره های آموزشی در همین سایت مراجعه کنید .
در واقع، درک دقیق و مناسب از یک پیام، حتی خجالتی ترین دانش آموزان زبان انگلیسی را تشویق خواهد کرد تا بطور قوی تری در شرایط ارتباطی، شرکت کنند.
دانش آموزانی که زبان انگلیسی را بعنوان زبان دوم می آموزند، بیشترین وقتشان را بر خلاف خواندن و نوشتن، مشغول شنیدن هستند.
گوش کردن موثر، ارتباط سالم را ارتقا میبخشد.
قویت مهارت شنیداری و به طور کلی یادگیری زبان انگلیسی از طریق رسانه به دانش آموزانتان کمک میکند تا انگلیسی را همانند صحبت کردن افراد عادی، تمرین کنند و یاد بگیرند.
در واقع، درک دقیق و مناسب از یک پیام، حتی خجالتی ترین دانش آموزان زبان انگلیسی را تشویق خواهد کرد تا بطور قوی تری در شرایط ارتباطی، شرکت کنند.
مطالعه بیشتر:














