آیا تا به حال به این فکر کردهاید که بخش بزرگی از بازدهی هر سیستم، تنها با بهکارگیری بخش کوچکی از منابع آن حاصل میشود؟
این همان اصل 80/20 است که میگوید حدود 80 درصد نتایج یا فعالیتهای یک مجموعه، از طریق تنها 20 درصد از نیروی آن سیستم به دست میآید. جالب اینکه این قانون در بسیاری از سیستمهای بزرگ قابل مشاهده است؛ از اقتصاد و مدیریت گرفته تا طراحی تعاملی با کاربر، کنترل کیفیت و مهندسی.
در ادامه با پویا اندیش همراه باشید تا ببینیم این اصل چگونه میتواند در بخشهای مختلف زندگی و کسبوکار مؤثر باشد و چطور میتوانیم از آن برای افزایش بهرهوری استفاده کنیم.

مثال هایی از قانون 80/20
- 80 درصد از کاربرد محصولات تنها با 20 درصد از ویژگی های آن ها درگیر است.
- 80 درصد از ترافیک شهرها در 20 درصد از جاده های آن است.
- 80 درصد از سود کار کارخانه ها از 20 درصد از محصولات آن ها به دست می آید.
- 80 درصد از اختراعات را 20 درصد از افراد جامعه انجام می دهند .
- 80 درصد از پیشرفت ها از 20 درصد تلاش ها حاصل می شوند.
- 80 درصد خطاها از طریق 20 درصد از اجزا بروز می دهند.
قانون 20/80 جهت تمرکز و بازدهی بیشتر در طراحی و دیزاین سودمند است.برای مثال : اگر 20 درصد از ویژگی های یک محصول در 80 درصد مواقع مورد استفاده قرار می گیرد. طراحی و کارکرد منابع پیش از هر چیز بر روی همین ویژگی ها باید تمرکز کرد.

چرا قانون 80/20
می توان 80 درصد ویژگی های باقی مانده را مجدد مورد بررسی قرارداد تا میزان ارزش آن در طرح مشخص گردد. به همین دلیل است که برای رسیدن به بازدهی بیشتر یک محصول آن را مجددا طراحی می کنیم.
بهترین استفاده از این قانون زمانی است که با محدودیت زمان و منابع روبرو هستیم با این روش می توانیم تلاش ها و فعالیت ها صرف تصحیح یا بهینه سازی طرح در حیطه 20 درصد بحرانی شویم ، چراکه این چنین تلاش ها بازدهی محصول و طراحی را بالا خواهد برد.
مثال عینی قانون 80/20 یا پارتو
رابط های کاربری و دستورات برنامه های گرافیکی ، بیشتر فرمان ها را در منوهای کشویی پنهان می کنند ، چنین تمهیدی ، پیچیدگی صحفه نمایش را کاهش می دهد. اما همچنان دسترسی به دستورات و عملکردهایی که به صورت کلی و دائما مورد استفاده قرار میگیرد را دشوار می کند. شناخت 20 درصد از عملکرد های ضروری و آماده سازی آنها به گونه ای که به آسانی در نوار ابزار قابل دسترسی می باشد و این مشکل را حل می کند. همین قانون را می توان در طراحی داخلی پیاده سازی کرد، می توان گفت فضاهای خدماتی مانند سرویس ها و آشپزخانه بیشترین مصرف را در بین ساکنین دارند و اهمیت زیادی طراحی این قسمت های می تواند داشته باشند .
درصورتی که در طراحان کمترین توجه را به طراحی سرویس ها دارند و بسیار کم اهمیت تلقی می کنند.
طراحان براساس قانون پارتو باید تمرکز خود را روی فضاهایی که استفاده بیشتری می شود ( 20 درصد ) بگذارند تا طرح خروجی بهتر داشته باشد و قاعدتا کاربر نیز می تواند استفاده بهتر و کاربردی تری از فضا داشته باشد.

اصل پارتو یا قانون 80/20
در قانون 80/20 نمونه های بسیار زیادی را می توانیم مثال بزنیم که کاربران برای تهیه یک آپارتمان ، کاربران بعد از بازدید تعدادی آپارتمان با متراژ و سبک های مختلف ، اقدام به خرید آپارتمانی می کنند که فضای خدمات ( دکوراسیون آشپزخانه ) زیباتر و کاربردی تری داشته باشد.
این واقعیت وجود دارد ، از نگاه کاربر صرفا زیبایی اصل اول و بعد مواردی چون جادار بودن ، نور مناسب و … مورد توجه قرار میگیرد اما در اصل مبانی سازماندهی فضا ، تفکر طراحی و رفتار انسان ها درصد بیشتری از استفاده ساکنین در آشپزخانه است. همین موضوع باعث جذاب تر شدن این فضا برای آنها خواهد شد.
سوالات متداول در مورد قانون 80/20
قانون 80/20 یا پارتو به چه معناست؟
بیان میکند که معمولاً 80 درصد نتایج از 20 درصد علل یا تلاشها ناشی میشود. این الگو در کسبوکار، مدیریت زمان و حتی روابط اجتماعی کاربرد فراوانی دارد.
چرا قانون 80/20 یا اصل پارتو اینقدر معروف شده است؟
چون در اکثر حوزهها، بخش کوچکی از تلاشها یا منابع، بیشترین تأثیر را میگذارد. شناخت این قانون به بهبود بهرهوری و تمرکز بر کارهای مهم کمک میکند.
آیا قانون 80/20 یا پارتو همیشه صددرصد دقیق است؟
خیر، این یک الگوی کلی است؛ ممکن است اعداد دقیق در هر شرایطی متفاوت باشند (مثلاً 70/30 یا 90/10)، اما اصل کلی ثابت است: بخشی کم، نتیجهای زیاد را ایجاد میکند.
قانون 80/20 یا پارتو در مدیریت زمان چطور کمک میکند؟
پیشنهاد میکند ابتدا وظایفی را شناسایی کنیم که بیشترین ارزش را ایجاد میکنند و تمرکز اصلی را روی آنها بگذاریم. اینگونه از هدر رفتن انرژی و زمان روی کارهای کماهمیت جلوگیری میشود.
چگونه میتوان قانون 80/20 یا پارتو را در فروش و بازاریابی بهکار گرفت؟
معمولاً 80 درصد فروش، از 20 درصد مشتریان کلیدی تأمین میشود. با شناسایی این مشتریان و تمرکز بر آنها، میتوان درآمد را بهمراتب افزایش داد.
آیا میتوان قانون 80/20 یا پارتو را در زندگی شخصی هم استفاده کرد؟
بله، خیلی از فعالیتهای روزمره ما اثر کمی دارند اما زمان زیادی میگیرند. با تشخیص اولویتهای مهم، میتوان زندگی را سادهتر و مفیدتر کرد.
چطور بفهمیم کدام 20 درصد کارها بیشترین نتیجه را میدهند؟
ابتدا لیستی از وظایف یا فعالیتهای خود تهیه کنید، سپس آنها را بر اساس تأثیر و خروجی واقعی ارزیابی کنید. عموماً وظایفی که در موفقیت شما نقش کلیدی دارند در صدر قرار میگیرند.
قانون 80/20 یا پارتو چگونه به مدیریت پروژهها کمک میکند؟
معمولاً بخشی از وظایف یا ریسکهای پروژه بیشترین تأثیر را بر نتیجه نهایی دارند. با اولویت دادن به این بخش، میتوان پروژه را با کیفیت و سرعت بهتری پیش برد.
آیا قانون 80/20 یا پارتو در کاهش هزینهها تأثیر دارد؟
معمولاً 20 درصد هزینهها 80 درصد مشکل را به وجود میآورند. اگر آن بخشهای پرهزینه را شناسایی و مدیریت کنیم، در سریعترین زمان میتوانیم مخارج را به طور چشمگیری کاهش دهیم.
قانون 80/20 یا پارتو در توسعه فردی و یادگیری چه کاربردی دارد؟
میگوید بخش کمی از مهارتها یا مباحث در هر حوزه میتوانند بیشترین پیشرفت را برای شما ایجاد کنند. پس بر روی مهمترین مفاهیم یا مهارتها تمرکز کنید.
چرا بعضی افراد قانون 80/20 یا پارتو را نادیده میگیرند؟
ممکن است تصور کنند همه چیز به یک اندازه مهم است یا نتوانند فعالیتهای اولویتدار را تشخیص دهند. همچنین باورهای غلط در مورد تلاش زیاد برای همه کارها باعث غفلت از این اصل میشود.
چگونه از قانون 80/20 یا پارتو برای بهبود کیفیت محصولات استفاده کنیم؟
شناسایی آن 20 درصد نقصهایی که باعث 80 درصد مشکلات یا شکایتها میشود، کلید بهبود کیفی است. با رفع این بخش کوچک اما مهم، رضایت مشتریان بالاتر میرود.
آیا قانون 80/20 یا پارتو را میتوان در مدیریت کارمندان به کار گرفت؟
بله، گاهی درصد کمی از نیروها، بیشترین بار کاری را به دوش میکشند یا برعکس، حاشیهسازی میکنند. با شناسایی این افراد و تمرکز بر رفع چالشها یا تقویتشان، بهرهوری تیم افزایش مییابد.
قانون 80/20 یا پارتو در مدیریت ریسک چگونه عمل میکند؟
معمولاً درصد کمی از ریسکها میتوانند 80 درصد آسیب را وارد کنند. شناسایی و کنترل دقیق این ریسکها مانع خسارتهای بزرگ در کسبوکار یا پروژهها میشود.
آیا استفاده از قانون 80/20 یا پارتو باعث تنبلی یا سادهانگاری نمیشود؟
هدف این قانون، تنبلی نیست بلکه تمرکز بر اولویتهاست. این روش به شما کمک میکند زمان و انرژی خود را هوشمندانه صرف کنید و از انجام کارهای کماهمیت چشمپوشی کنید.
چطور میتوان در یک کسبوکار اینترنتی قانون 80/20 را اعمال کرد؟
بررسی اینکه کدام 20 درصد محصولات یا صفحات وب 80 درصد فروش یا بازدید را رقم میزنند، بهینهسازی فرایند جذب مشتری و تمرکز بر تقویت این بخشهای کلیدی.
آیا درصدهای قانون 80/20 یا پارتو باید دقیقاً 80 و 20 باشد؟
خیر، ممکن است این نسبت به شکل 70/30 یا 90/10 نیز دیده شود. مهم الگوی کلی است که بخش کمی از تلاشها یا منابع نتیجهی عمده را شکل میدهد.
چه ابزارهایی برای پیادهسازی قانون 80/20 یا پارتو پیشنهاد میشود؟
از لیستبندی وظایف، تحلیل آماری ساده، نمودار پارتو (Pareto Chart) و حتی نرمافزارهای مدیریت پروژه میتوان برای شناسایی و تجزیهوتحلیل استفاده کرد.
قانون 80/20 یا پارتو و اولویتبندی در کارهای روزانه چه ارتباطی دارد؟
با این قانون، کارهای روزمره براساس ارزشی که ایجاد میکنند ارزیابی میشوند. آن چند فعالیت کلیدی که سود و پیشرفت عمده را به همراه دارند، باید در اولویت قرار گیرند.
چگونه قانون 80/20 یا پارتو را در روابط شخصی یا خانوادگی اعمال کنیم؟
گاهی با صرف زمان بر روی چند رابطهی مهم یا حل چند مشکل اصلی، میتوان به بالاترین سطح رضایت و آرامش رسید. شناسایی آن 20 درصد مسائل کلیدی در روابط، کیفیت زندگی را متحول میکند.
درصد بالایی از بازدهی و تاثیر گذاری در هر مجموعه ای از طریق درصد پایینی از متغییرها اتفاق می افتد.
قانون 80/20 بیان کننده این موضوع است که به طور تقریبی 80 درصد از فعالیت های ایجاد شده توسط هر سیستمی از طریق 20 درصد نیروی آن سیستم ایجاد شده است.
بله ، هم بصورت حضوری و هم بصورت آنلاین و غیرحضوری برگزار می کنیم برای اطلاعات بیشتر داخل سایت تصویرگران پویا اندیش شوید.
قانون 20/80 تقریبا می توان سیستم های بزرگ مشاهده کرد. اگر بخواهیم مثال هایی داشته باشیم ، می توانیم به اقتصاد ، مدیریت ، طراحی تعاملی با کاربر ، کنترل کیفیت و مهندسی اشاره کنیم.
80 درصد از کاربرد محصولات تنها با 20 درصد از ویژگی های آن ها درگیر است. 80 درصد از ترافیک شهرها در 20 درصد از جاده های آن است.
می توان 80 درصد ویژگی های باقی مانده را مجدد مورد بررسی قرارداد تا میزان ارزش آن در طرح مشخص گردد. به همین دلیل است که برای رسیدن به بازدهی بیشتر یک محصول آن را مجددا طراحی می کنیم.
با این روش می توانیم تلاش ها و فعالیت ها صرف تصحیح یا بهینه سازی طرح در حیطه 20 درصد بحرانی شویم ، چراکه این چنین تلاش ها بازدهی محصول و طراحی را بالا خواهد برد.
مطالعه بیشتر:














